Pähkli-jõhvikaleibFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
30. detsember 2013, 02:18

Pähkli-jõhvikaleib

Kreeka pähkleid ja kuivatatud jõhvikaid sisaldav mõnusa maitsega leib on justkui roog iseenesest, mille söömist on raske lõpetada.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min
20 min + kerkib 2–4 tundi + 20 min ahjus

Koostisosad
6 dl Rukkijahu
3 dl Nisujahu
15 g Pärm
2 tl Sool
3 sl Pruun suhkur
4 dl Vesi
100 g Kreeka pähklid
100 g Kuivatatud jõhvikad
Jahu (vormimiseks)

Valmistamine

1. Sega jahud ja näpi hulka pärm, nii nagu teeks purutainast. Lisa sool, suhkur ja vesi. Sega läbi, tõsta tainas lauale (NB! ära pane jahu) ja töötle: sõtku ja venita, kuni tainas on elastne ja tuleb laualt lahti.

2. Haki pähklid ja sega jõhvikatega. Sõtku taina hulka. Riputa lauale jahu ja vormi tainas palliks. Kata rätikuga ja jäta kerkima 1–2 tunniks või kuni kogus on kahekordne.

3. Jaga tainas kaheks ja vormi 2 pätsi. Lase kaetuna veel 1–2 tundi kerkida. Tõsta kerkinud tainapäts ahjuplaadile. Pritsi ahju vett ja pane leivad ahju. Küpseta 220-kraadises ahjus 5 min, siis alanda temperatuur 200 kraadile ja küpseta veel 15 minutit. Kui valmistad ühe suure leiva, siis küpseta vastavalt 5 ja 30–35 minutit.