Plaadipirukas sibula ja peekonigaFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
9. detsember 2013, 03:07

Plaadipirukas sibula ja peekoniga (uputainal)

Külmas vees kerkib pärmi-võitainas kiiresti ja jääb küpsenult mõnusalt muredaks. „Uppunud” tainas õnnestub alati ja sobib hästi nii soolaste kui magusate pirukate valmistamiseks. Rikkalik sibula-kooretäidis väikeste krõbedate peekonitükkidega toekal tainapõhjal on roog, mis toidab ka suure seltskonna.  Kogus 16 lõiku.

Koostisosad
UPUTAINAS
5 dl Nisujahu
2 tk Muna
25 g Pärm
1 tl Suhkur
1 tl Sool
200 g Või
TÄIDIS
8 tk Sibul
75 g Või
1.5 dl Nisujahu
7 tk Muna
2 dl Rõõsk koor 10%
250 g Hapukoor
200 g Suitsupeekon
3 tl Köömen
2 tl Sool
1 tl Must pipar (jahvatatud)

Valmistamine

1. Lahusta pärm suhkruga ja lisa sool. Klopi munad lahti ja lisa vedelale pärmile. Tõsta jahu kaussi ja haki külm või selles peeneks. Lisa hakkimise ajal osade kaupa muna-pärmisegu. Sõtku tainas kätega läbi, vormi palliks ja „uputa” külma vee sisse kerkima. Algul vajub tainapall põhja. Umbes 30 minuti pärast on pall vee sees üles tõusnud ning seega on tainas kerkinud ja küpsetamiseks valmis. Sellest kogusest jätkub ahjuplaadi suuruseks

pirukapõhjaks.

2. Taina kerkimise ajal valmista täidis. Puhasta sibulad, lõika õhukesteks ratasteks ja hauta võis madalal kuumusel klaasjaks. Klopi munad kergelt lahti. Lisa jahu, koored ja köömned ning maitsesta soola ja pipraga.

3. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, hoolikalt täites ka plaadi nurgad. Kata tainas sibulamassiga ja vala peale munapiim. Lõika peekon väikesteks tükikesteks ja puista täidisele.

4. Küpseta pirukat 220-kraadise ahju allosas umbes 40 minutit või kuni täidis on hüübinud ja pealt kuldseks küpsenud. Ava ahjuuks ja lase pirukal ahjus umbes 10 minutit „tõmmata”. Serveeri ahjusoojalt.