Vitello tonnato ehk vasikaliha tuunikalakastmega
Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
Koostisosad
1 kg Vasikaliha (välisfilee)
2.5 l Vesi
0.5 l Valge kuiv vein
2 tk Sellerivars
2 tk Sibul
2 tk Porgand
3 küünt Küüslauk
2 lehte Loorber
20 tera Must pipar
7 tl Meresool
TUUNIKALAKASTE
2 tk Munakollane
1 tk Sidrun (värskelt pressitud mahl)
185 g Tuunikalatükid õlis (konserv)
2 küünt Küüslauk
1 sl Kappar
3 tk Ašoovisefilee
2 dl Oliiviõli (maheda maitsega)
LISAKS
2 sl Kappar
1 sl Nisujahu
2 sl Rapsiõli
Jahvatatud paprika
Värske petersell
Meresoolahelbed
Must pipar
Valmistamine
Vitello tonnato on just selline universaalsuse musternäide. Eriti “kasutajasõbralikuks” teeb toidu see, et koostisosad, nii liha kui ka kastme, saab varem valmis teha ja külmkappi ootele jätta. Ei mingit rahmeldamist pliidi ees vahetult enne külaliste tulekut!
Mulle meeldib, kui vitello tonnato liha on õrnemast õrnem ja seest veel veidi roosa, seepärast kasutan
välisfileed. Toit õnnestub kenasti ka tagatükist (nn praetükk), seda tuleks vaid kauem keeta, nii paar tundi.
1. Keeda liha eelmisel päeval. Selleks tükelda sellerivarred suuremateks juppideks. Koori ja poolita sibulad. Lõika porgandid pikkupidi pooleks. Koori küüslauguküüned. Lase vesi koos köögiviljade ja maitseainetega
keema. Tõsta liha vette. Alanda kuumust, nii et vesi vaevuvaevu muliseb. Keeda 50 minutit. Jälgi, et liha oleks üleni leemega kaetud.
2. Tõsta pott pliidilt ja jahuta liha koos leemega edasiküpsemise vältimiseks võimalikult kiiresti. Lase lihal
külmkapis vedelikus seista järgmise päevani.
3. Enne lahtilõikamist kuivata köögipaberiga.
4. Tuunikalakastme valmistamiseks tõsta saumikseri anumasse kõik kastmeained, välja arvatud õli. Surista
ühtlaseks massiks. Nirista hulka oliiviõli, samal ajal pidevalt mikserdades. Nii saad majoneesilaadse kastme.
Veereta kappareid nisujahus ja friti pannil rapsiõlis paari minuti jooksul krõbedaks.
5. Serveerimiseks lõika liha paari millimeetri paksusteks lõikudeks. Laota lihalõigud taldrikutele või suuremale vaagnale. Tõsta lihale tuunikalakaste.
6. Hea oleks, kui liha saaks külmkapis kastmega kaetult vähemalt paar tundi enne söömist maitsestuda.
Vahetult enne söömist raputa peale kapparid, paprika ja hakitud petersell. Jahvata veskist musta pipart ja lisa mõned meresoolahelbed.
Nippe
* Soovi korral võid roale lisada ka sidruniviile ning tõmmata peale mõned õhukesed Parmesani-laastud.
* Kappareid ei pea ilmtingimata frittima, need võib lisada ka niisama.
Kommentaarid (0)