Mari-Liisi klassikalised piparkoogid
kinnitada: see pole mingi kunst! Taina võib valmis teha kas või paar nädalat varem. Piparkoogitainast saab edukalt ka sügavkülmutada. Sel juhul lase enne küpsetamist külmkapis sulada.
Koostisosad
1.5 dl Siirup
3 dl Suhkur
2 tl Jahvatatud kaneel
2 tl Jahvatatud nelk
1 tl Jahvatatud ingver
1 tl Jahvatatud kardemon
0.25 tl Must pipar (jahvatatud)
0.25 tl Riivitud muskaatpähkel
250 g Või
600 g Nisujahu
1 tk Muna
1 sl Sooda
GLASUUR
1 tk Munavalge
200 g Tuhksuhkur
1 tl Sidrunimahl
Valmistamine
1. Vala siirup, suhkur ja maitseained kastrulisse. Lase keema ja kuumuta vaiksel tulel 5 minutit. Jälgi, et põhja ei kõrbeks! Tõsta tulelt.
2. Lisa kuuma segusse tükkidena või, sega ühtlaseks. Jahuta toatemperatuurini. Sega hulka muna, jahu ja sooda. Sõtku ühtlaseks. Moodusta tainast kaks väiksemat või üks suur päts, keera toidukilesse ja lase vähemalt üks ööpäev külmkapis maitsestuda.
3. Rulli tainas jahusel laual õhukeseks, lõika vormidega välja piparkoogid. Küpseta 200kraadises ahjus umbes 8 minutit.
4. Glasuuriks löö munavalge vispliga kergelt lahti. Lisa segades tuhksuhkrut, kuni glasuur on sobiva paksusega ja läikiv. Soovi korral maitsesta sidrunimahlaga. Kaunista jahtunud koogid glasuuriga.
HEA TEADA!
* Nendest kogustest saad 1 kg tainast ja umbes 80-90 piparkooki.
* Heledat siirupit kasutades tuleb tainas veidi heledam, tumeda siirupiga tumedam. Ahjus küpsevad erineva siirupiga tehtud tainast piparkoogid siiski üsna sarnaselt tumepruuniks.
Kommentaarid (0)