Suhkrused martsipanisaiadFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
9. detsember 2013, 02:21

Suhkrused martsipanisaiad

Mahlased ja kuldkollased martsipanitäidisega safranisaiad maitsevad kõige paremini samal päeval. Ent kui pakid need õhukindlalt karpi, on need head ka järgmisel päeval. Kui pere on väike, võid saiu teha poole väiksema koguse. Kogus 40 saiakest.

Koostisosad
1 kg Nisujahu
200 g Või
5 dl Piim
2 dl Suhkur
50 g Pärm
1 tk Muna
0.5 g Safran
0.5 tl Sool
TÄIDIS
100 g Martsipan
MÄÄRIMISEKS
1 tk Muna
KAUNISTAMISEKS
100 g Sulatatud või
3 dl Suhkur

Valmistamine

1. Hõõru safranit ja soola uhmris. Sulata või, lisa piim ja suhkur ning soojenda segu 37 kraadini. Pudista pärm kaussi, vala peale veidi piimasegu ja lahusta selles pärm. Lisa ka ülejäänud piimasegu, safrani-soolasegu, muna ja enamik jahust (hoia veidi jahu rullimiseks).

2. Sõtku tainas siidiseks ja jäta köögiräti alla 45 minutiks kerkima. Tõsta tainas jahuga ülepuistatud lauale ja vormi piklikuks rulliks. Lõika 40 tükiks. Vajuta igaühe keskele martsipanitükk ja vormi tükid pallideks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase kerkida rätiku all 25 minutit.

3. Määri kakud lahtiklopitud munaga. Küpseta 200kraadises ahjus 10 minutit (kuni need on saanud kauni värvi). Lase jahtuda. Kasta siis algul sulavõisse ja seejärel suhkrusse. Säilita õhukindlalt suletud kaanega karbis.