KäbitortFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
16. detsember 2013, 04:14

Käbitort

Kui sulle meeldib nikerdada, valmista peolauale käbikujuline tort. Õhulise, mahlase ja ülimaitsva sisu ning martsipanikattega tort meeldib nii suurtele kui ka väikestele. Kogus 10 kuni 12 lõiku.

Koostisosad
PÕHI
5 tk Muna
1.75 dl Suhkur
2 dl Nisujahu
0.5 dl Kartulijahu
1 tl Küpsetuspulber
TÄIDIS
5 dl Rõõsk koor 35%
2 sl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
5 dl Ploomimoos või õunamoos (hapum variant)
IMMUTAMISEKS
1 dl Vesi
2 sl Brändi või
1 dl Õunamahl
KAUNISTAMISEKS
500 g Martsipan
0.5 dl Kakaopulber (mõru)

Valmistamine

1. Taina valmistamiseks vahusta munad suhkruga kõvaks vahuks. Sega nisujahu, kartulijahu ja küpsetuspulber. Sõelu kuivained munavahu hulka ning sega ettevaatlikult ühtlaseks.

2. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 24–26 cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta 175kraadise ahju alumisel restil 35–40 minutit või kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase jahtuda.

3. Täidise tarvis vahusta koor suhkrutega. Lõika põhi kolmeks kihiks. Immuta esimest kihti vee-brändisegu või mahlaga. Määri peale pool moosist ja kolmandik koorest. Tõsta peale teine põhjakiht ja toimi samuti. Pane peale kolmas kiht ja immuta.

4. Lõika koogil kahelt poolt äärtest tükid ära nii, et saad ümara käbikuju. Tõsta äralõigatud tükid tordi peale, et tort jääks ka pealt ümar. Kata vahukoorega.

5. Rulli martsipan kahe toidukile vahel suureks ja õhukeseks plaadiks, kata tort sellega pealt ja külgedelt. Pane üheks ööks külma. Puista läbi sõela kakaopulbriga üle ning tee kääridega käbi meenutavad sisselõiked (nagu pildil).