JõuluhalgFoto: Jaan Heinmaa
Prantsuse köök
9. detsember 2013, 04:37

Jõuluhalg ehk Buche de noel

Prantsusmaalt pärit klassika maitseb luksuslikult. Gluteenivaba rull sobib ka neile, kes selle ainega hädas. Rulli valmistamine ei nõua küll teab kui palju aega, kuid sellegi võib eelmisel päeval valmis teha.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 20-40 min
20 min + ahjus 8–10 min

Koostisosad
1.5 dl Suhkur
6 tk Muna
175 g Tume šokolaad
0.5 dl Kange kohv
Tuhksuhkur
Kakaopulber
TÄIDIS
3 dl Rõõsk koor 35%
1 sl Suhkur
200 g Külmutatud vaarikad
KREEM
150 g Toorjuust
2 dl Tuhksuhkur
3 sl Kakaopulber

Valmistamine

1. Sulata vaarikad sõelal. Eralda munakollased ja -valged. Tükelda šokolaad ja sulata koos kohviga vesivannil. Jahuta. Klopi hulka munakollased.

2. Vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks. Vahustamist jätkates lisa väikeste kogustena suhkur, klopi kõvaks vahuks. Sega munavalgevaht vähehaaval šokolaadisegusse.

3. Määri tainas küpsetuspaberile väikesele ahjuplaadile (30 x 35 cm) ja küpseta 190-kraadises ahjus 8–10 minutit. Proovi küpsust tikuga, tikk jääb küll šokolaadiga kokku, kuid see ei tohi olla vedel. Jahuta.

4. Kummuta kakaopulbriga ülepuistatud küpsetuspaberile. Vahusta koor suhkruga ja määri tainale. Tõsta peale vaarikad. Keera pikemast küljest rulli. Kui rull pealt murdub, pole midagi hullu, sest niikuinii tuleb peale kreem.

5. Tõsta rull serveerimisalusele. Hõõru toorjuust ja tuhksuhkur kreemiseks, sega hulka kakaopulber. Määri kreem rullile ja tõmba kahvliga vaod peale. Hoia serveerimiseni külmas. Puista üle tuhksuhkruga.