Kirsi-martsipanipärgFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
9. detsember 2013, 04:14

Kirsi-martsipanipärg

Pärja võid vabalt eelmisel õhtul valmis küpsetada, maitse ega väljanägemine sellest ei kannata. Pärmitaina tegemine käib kähku ja tainas kerkib ju omasoodu. Kogus 10 lõiku.

Koostisosad
1.5 dl Piim
25 g Pärm
4 dl Nisujahu
1 tk Muna
50 g Või
1 sl Suhkur
Sool
Muna (määrimiseks)
TÄIDIS
150 g Kuivatatud kirsid
1.5 dl Kirsimahl
100 g Või
1.5 dl Hele toor-roosuhkur
0.5 dl Nisujahu
65 g Kreeka pähkel
1 tk Apelsin (riivitud koor)
200 g Martsipan
KATE
50 g Kirsidžemm
3 dl Tuhksuhkur
0.3 dl Vesi

Valmistamine

1. Pane kirsid mahla sisse 6–7 tundi varem likku. Hõõru pärm käesoojas piima vedelaks, sõtku hulka jahu, muna, sool, suhkur ja pehme või. Tõsta tainas jahusele lauale ja sõtku 5–6 minutit. Tõsta kaussi ja lase kaetuna 1 tund kerkida.

2. Nõruta kirsid. Vahusta või muskovaado suhkruga. Sega hulka hakitud kirsid, jahu, hakitud pähklid ja riivitud apelsinikoor.

3. Jaga tainas kaheks võrdseks osaks. Rulli mõlemad osad jahusel laual kaheks piklikuks võrdseks ristkülikuks. Määri peale täidis. Rulli martsipan lahti ja tõsta täidise peale. Pintselda tainatükkide välimised ääred lahtiklopitud munaga. Rulli kumbki tainatükk kokku ja suru ääred tihedalt kinni, et täidis välja ei voolaks. Sõlmi rullid üksteise ümber ja vormi pärjaks. Lase 1 tund kaetuna kerkida.

4. Küpseta 175-kraadises ahjus 25–30 minutit. Kuumuta kirsidžemm ja määri ahjust võetud küpsetisele. Sega tuhksuhkru hulka nii palju vett, et see muutub vedalaks glasuuriks. Nirista jahtunud pärjale.