Kiudainerikkad toidud

Kõrvitsa-martsipanikook 

Oleg Belousov, 25. november 2013 02:41
Kõrvitsa-martsipanikookFoto: Ragne Värk
Eriti rikkalik kook, mis saab oma kauni värvi muskaatkõrvitsast. Kogus 12 lõiku.

Koostisosad
MURETAINAS
40 g Või (toasoe)
100 g Nisujahu
0.5 tl Küpsetuspulber
20 g Suhkur
0.5 tl Sool
0.5 tk Muna
TÄIDIS
330 g Martsipan
300 g Või
150 g Suhkur
3 tk Muna
30 g Nisujahu
500 g Muskaatkõrvits (puhastatud)
MANDLIGLASUUR
75 g Mandlilaastud (röstitud)
70 g Rõõsk koor 35%
70 g Suhkur
70 g Või
10 g Suhkrusiirup

Valmistamine

1. Muretaina valmistamiseks sega kõik komponendid omavahel läbi. Vooderda küpsetuspaberiga kõrgete äärtega lahtikäiv koogivorm (24 cm). Laota muretainas ühtlaselt vormi põhja ning patsuta kergelt tasaseks. Torgi kahvliga tainasse mõned augud ja küpseta 180 C juures umbes 6 minutit. Võta ahjust ning vala peale eelnevalt valmistatud koogimass. Samal ajal keera ahi 150 kraadi peale.

2. Koogimassi valmistamine: vahusta või suhkruga vahule, lisa toasoe ja väikesteks tükkideks murtud martsipan. Kui see kõik on ühtlaseks massiks segunenud, lisa ükshaaval munad ja sõelutud jahu. Sega kõik ühtlaseks massiks. Seejärel sega käsitsi sisse 1 cm suurused muskaatkõrvitsa kuubikud ja vala mass vormi. Küpseta 150 kraadi juures umbes 40 minutit, seejärel alanda kuumust 130 kraadile ning küpseta veel 40 minutit. Seejärel kata kook mandliglasuuriga.

3. Mandliglasuuri valmistamiseks keeda koor, suhkur, või ja suhkrusiirup aeglasel tulel umbes 5 minutit, kuni mass pakseneb. Lisa röstitud mandlilaastud. Kata kook valminud glasuuriga ning küpseta 160 kraadi juures veel 10 minutit. Võta kook ahjust välja, lase jahtuda. Süüa sobib nii külmalt kui ka soojalt. Ideaalne jäätise ja maasikatoormoosiga!