Siirupiga seemneleibFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
20. november 2013, 13:11

Siirupiga seemneleib

Seemnerikkad leivad on ahjusoojalt või toorjuustukattega imemaitsvad, seemnete kooslust saad maitse järgi muuta. Kogus 2 pätsi.

Koostisosad
3 dl Vesi
50 g Pärm
2 tl Sool
0.75 dl Tume suhkrusiirup
1 dl Päevalilleseemned
1 dl Kõrvitsaseemned
1 sl Köömned
2.5 dl Rukkijahu
3 dl Nisujahu
Või (vormi määrimiseks)
PEALE
0.5 dl Tume siirup
0.5 dl Vesi
Päevalilleseemned
Kõrvitsaseemned

Valmistamine

1.Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool, siirup ja seemned. Lisa hulka jahud vähehaaval ning sõtku, kuni tainas on elastne (aga mitte sitke, pigem lisa vähem jahu). Lase tainal tund aega soojas rätiku all kerkida.

2. Määri kaks liitrist või üks 1,5–2-liitrine vorm võiga. Kummuta tainas jahusele lauale ja sõtku õhk välja. Vormi

üks-kaks batooni ja tõsta vormi(desse). Jäta veel tunnikeseks kerkima. Määri leivad pealt siirupiveega ja raputa peale seemned.

3. Kuumuta ahi 250 kraadini, tõsta vorm(id) ahju, piserda ahju vett ja alanda kuumus 190 kraadile. Küpseta väiksemaid leibu 25–30 minutit, suurt leiba 40–45 minutit.