Täidis määritakse ribadele (teine võimalus)Foto: Tarmo Virkus
Küpsetised
26. november 2013, 06:02

Lihtne eelkergituseta kringlitainas

Hea tainas on käte vahel pehme ja mõnus. Sellest kogusest saad 1.5 kg tainast ehk 8 kuni 12 lõiku kringlit.

Koostisosad
25 g Pärm
2.5 dl Piim
1 tk Muna (toasoe)
0.5 tl Sool
1 dl Suhkur
500 g Nisujahu
100 g Või
Muna (määrimiseks)

Valmistamine

1. Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde toasoe muna, sool ja suhkur. Lisa umbes pool jahu kogusest ning klopi tainas ühtlaseks. Kloppimine aitab tainasse sideainet moodustada.

2. Pidevalt sõtkudes lisa peaaegu kogu ülejäänud jahu, aga jäta 1 dl veel alles. Sõtku toasoe või taina sisse. Viimasena lisa vähehaaval 1 dl jahu, kuid timmi täpne kogus paika vastavalt taina paksusele (kooku võiks kuluda jahu 450 kuni 500 g). Jahude niiskussisaldus on erinev ning vahel kulub jahu vähem.

3. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav saiatainas. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning muutub läikivaks ja elastseks. Kata kauss toidukile või rätiga ning jäta sooja kohta kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordne.

Põimimine ja punumine

Lahtirullitud tainast saab pärgi ja kringleid punuda mitmel moel. Kui tahad, et täidis jääks väljapoole ja kringli rikkalik pind oleks nähtav, siis kasuta järgmist moodust:

• laota rullitud tainale meelepärane täidis. Keera tainas rulli. Jaota tainarull terava noa või pitsalõikuriga pikkupidi kas kaheks või kolmeks võrdseks ribaks, kuid jäta üks ots lõpuni lahti lõikamata. Punu või põimi tainaribad kokku ning keera palmik ringiks või kringliks. Kinnita otsad võimalikult vähe nähtavasse

kohta ning väljapudenenud täidis lükka lihtsalt kihtide vahele tagasi. Sellisel moel põimitud kringel jääb hästi ilus kihiline, kuid samas tuleb arvestada, et mingi kogus täidist võib küpsemise ajal välja sulada või kukkuda. Vaata pilt 2 rosinate ja kaneeliga täidis).

Kui soovid aga täidist kringli sisse peita või on tegemist hästi sulava täidisega, siis kasuta seda moodust:

• lõika lahtirullitud tainas pikkupidi kolmeks ühesuuruseks ribaks. Määri igale ribale täidist ja keera pikkupidi rulli. Ühenda kolm riba, vajutades neid otstest kergelt kokku, ning punu palmik. Keera pärjaks või kringliks. Vaata pilt 1 (pohlatäidis).

Aseta valmis pärg või kringel ahjuplaadile ja lase soojas veel kerkida vähemalt pool tundi, soovitatavalt rohkem. Määri sai pealt lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta 200-kraadises pöördõhuga ahjus 20–25 minutit.