KakaokissellFoto: Meeli Küttim
Nädala kook
6. november 2013, 14:28

Kakaokissell, isade retsept (1)

Urmas Lennuk avab isade kissellitõe.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: kuni 20 min

Koostisosad
1 l Piim
85 g Suhkur
2 sl Kakao
3 sl Tärklis
Vesi (külm)

Valmistamine

Kõigepealt on tarvis ühte viieaastast tüdrukutirtsu, kes tuleb lasteaiast koju, paneb käed puusa ja teatab, et tema tahab nüüd kakaokisselli! Kõlbab muidugi ka noorem või vanem laps. Samuti ei sõltu tulemus lapse soost. Oluline – et leiduks sööja. Seejärel on tarvis ühte isa, kellel on pool tunnikest aega, ja kannatlikku meelt.

Järgmiseks läheb tarvis internetti, kust riskialdis isa leiab kakaokisselli retsepti. Kui eeltöö on tehtud, siis edasi läheb juba ludinal.

Seejärel leiab isa külmkapist juhuslikult liitri piima. Piima võib osta ka poest või tuua naabrite juurest, kui maal elatakse. Isa kallab piima paksupõhjalisse kastrulisse ja teeb kõik, et piima põhja kõrvetada või üle keeta. Hea kakaokisselli jaoks oleks arukas siiski piima juures keemiseni valvel olla ja seda aeg-ajalt lusikaga segada.

Kui piim on keema aetud, otsib isa paaniliselt visplit. Pärast vispli leidmist segab isa väikeses kausis kakao suhkruga läbi. Seejärel otsib ta üles lapse, kes on koos leitud vispliga köögist teadmata suunas kadunud. Isa laenab lapselt visplit ja kallab kakao ning suhkru segu aeglaselt potti, kus piim juba ootab, samal ajal segu vispliga segades.

Isa kuumutab kannatlikult segu jälle kuni keemiseni, seejärel tõstab poti kuumalt pliidirõngalt kõrvale, olles äärmiselt tähelepanelik, et valminud kissellipõhja mitte enda varvastele kallata. Seejärel otsib isa kartulitärklist. Osavamad isad juba teavad, kus tärklis end köögis varjab. Vähem osavam isad võivad helistada emadele ja tärklise peidukoha nõnda välja selgitada. Seejärel segab isa kartulitärklise tassis külma veega läbi. Samas võib seda ka teha kakaokisselli ootav laps.

Seejärel võtab isa taas vispli (kui see vahepeal kaduma pole läinud), kallab tärklise ja vee paksupõhjalisse

potti, kus muu segu juba ootab, segades kogu massi kannatlikult vispliga. Seejärel kuumutab isa valmissegatud potitäit, seda vispliga segades, kuni kissell pakseneb ja mõned korrad mulksatab.

Pärast seda, kui isa on tõstnud kulbitäie kakaokisselli lapsele kaussi, avastab ta magnetiga külmkapiuksele kinnitatud kakaokisselliretsepti. Õnneks ei erine see oluliselt internetist leitust ja tulemuseks on rõõmus laps, kes teatab, et „lõhna, kui hästi maitseb!“.

Aga loomulikult on lasteaias kõik asjad alati veel paremad. Seejärel istub isa lapse juurde laua taha, maitseb samuti kakaokisselli ja püüab aru saada, miks see talle lapsena kohe kuidagi ei maitsenud. Aga seda saladust ta lahendada ei suudagi.