Napoleoni kookFoto: Eva Palu
Vene köök
11. november 2013, 04:16

Napoleoni kook kondenspiimakreemiga

Klassikalises mõõdus Napoleoni kook, mis on hästi rammus ja mahlane tänu kondenspiima-võikreemile. Koogi õnnestumisel on tähtis, et tainas oleks hästi õhukeseks, isegi läbipaistvaks rullitud.

Koostisosad
250 g Keefir
200 g Või
700 g Nisujahu
KREEM
800 g Kondenspiim suhkruga
450 g Või (toasoe)

Valmistamine

1. Haki külm või tükkideks ja haki noaga jahu sisse. Kui segu on saepuru-laadne, lisa külm keefir ja sega tainas käte vahel kiirelt ühtlaseks. Jaga tainas kuueks võrdseks osaks, mässi kilesse ja tõsta tainapallikesed 1,5 kuni 2 tunniks külmkappi.

2. Rulli tainapall lahti nii, et saad sellega katta kogu ahjuplaadi (30x40 cm). Kuigi tainas on jonnakas ja üsna elastne, võta ahjuplaadile tõstmisel appi tainarull (rulli tainas kergelt tainarulli peale ja tõsta koos sellega küpsetuspaberiga kaetud plaadile). Võta appi nuga ja lõika tainaservad igast küljest sirgeks (jäta meelde ligikaudne mõõt, et saaksid iga tainaplaadi samasse mõõtu lõigata). Servadesse jäävast osast saad teha koogipuru. Augusta tainas kahvliga ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 10 minuti, kuni see on silmähtavalt pruunikas.

3. Tõsta jahtuma. Eemalda servadest ülejäänud osad ja pudista puruks. Küpseta ka ülejäänud viis tainaplaati ja jahuta.

Kreemi valmistamine

Kreemiks mikserda toasoe või kondenspiimaga, kuni mass on täiesti ühtlane. Et mass ei läheks tükiliseks, lisa supilusikatäie kaupa või, pärast iga lusikatäie lisamist massi ühtlaseks segades.

Koogi kokkupanemine

1. Tõsta koogikiht serveerimisalusele, kata rohke kreemiga ja jätka nii, kuni kõik kihid on kasutatud.

2. Kõige pealmise kihi peale tõsta kreem ja selle peale puru. Jäta osa puru järgmiseks päevaks, et seda värskelt koogi peale tõsta. Tõsta koogi peale küpsetuspaber ja selle peale lõikelaud ning umbes 5-10 kg-ne raskus, et kook kenasti järgmiseks päevaks läbi imbuks. Tõsta jahedasse.

3. Serveerimispäeval lõika servad sirgeks, raputa peale värsket puru, et kook oleks pealt kohevam ja tõsta kook serveerimiseks lauale.