Napoleoni kookFoto: Eva Palu
Vene köök
11. november 2013, 04:25

Napoleoni kook valelehttainast

Napoleoni kook, aga tordi mõõdus – kõrge, ümmargune, pidulik! Selle retsepti järgi valmistatav vale-lehttainas on eriliselt õhuline ja lausa näppude vahel pudenev, mis on saavutatud tänu tainasse lisatud viinale ja äädikale.

Koostisosad
400 g Või
650 g Nisujahu
0.5 tl Sool
2 tk Muna
1.5 dl Vesi (jääkülm)
3 sl Viin (külm)
1 sl Äädikas 9% (külm)
KEEDUKREEM
7 tk Munakollane
1.5 l Piim
3 dl Suhkur
150 g Või
100 g Nisujahu
1 tk Vanillikaun

Valmistamine

1. Klopi munad lahti ja sega jääkülma vee, viina ning äädikaga. Haki külmkapikülm või väikesteks kuubikuteks ning haki see jahu sisse (sega jahu sisse eelnevalt sool). Kui segu meenutab saepuru-laadset massi, lisa vedelad ained ning sega käte vahel kiirelt ühtlaseks.

2. Jaga tainas 12 võrdseks pallikeseks, mässi kõik pallikesed eraldi kilesse ja pane 1,5 tunniks külmkappi tahenema.

Kreemi valmistamine

1. Vahepeal valmista kreem. Klopi munakollased suhkruga lahti ja lisa supilusikatäite kaupa, vahepeal segu ühtlaseks segades, umbes 50 ml külma piima. Sõelu sisse jahu ja sega hoolega segamini. Lisa veel umbes 50 ml piima, sega mass taas ühtlaseks. Segu peaks nüüd olema hapukoore-laadse paksusega.

2. Ülejäänud piim kuumuta keemiseni ja kraabi noaga vanillikaunast piima sisse vanilliseemned. Nirista piim munamassi sisse, viimast pidevalt segades. Pane kogu kreem potiga tulele ja kuumuta madalal kuumusel, pidevalt segades, kuni mass pakseneb. On hea, kui saad kreemi umbes 1 minut keeta, et toore jahu maitset vältida. Kalla kreem läbi sõela, sega sisse võitükid (sega seni, kuni või on sulanud) ja jäta jahtuma.

Koogikihtide küpsetamine

1. Rulli tainapallid ühekaupa jahusel pinnal võimalikult õhukeseks ja ümmarguseks kettaks. Tõsta saadud ketas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, võta 24 cm läbimõõduga taldrik või koogivorm ning lõika kettale noaga selle ring. Ringi saad kenasti pärast küpsetamist eemaldada ja ülejääv osa läheb koogi katteks ehk puruks. Tee kogu kettale kahvliga võimalikult palju auke, et taigen ahjus küpsemise ajal mullitama ei hakkaks.

2. Küpseta 220-kraadises ahjus ca 5-7 minutit, kuniks koogikiht on tuntavalt pruunikas. Tõsta jahtuma ja küpseta samamoodi valmis ülejäänud 11 koogikihti.

3. Ringist väljapoole jäänud servad purusta näppude vahel peeneks pudiks ja tõsta ootele.

Koogi kokkupanemine

1. Aseta alumine koogikiht serveerimisalusele, kata kreemiga ja toimi nii kuni viimase kihini. Kata ka viimane kiht kreemiga ja pudista peale puru.

2. Jäta osa puru järgmiseks päevaks, et seda värskelt koogi peale tõsta. Tõsta koogi peale küpsetuspaber ja selle peale lõikelaud ning umbes 3 kg-ne raskus, et kook kenasti järgmiseks päevaks läbi imbuks. Tõsta jahedasse.