Linda Helena ema glasuuritud piparkoogidFoto: Jaan Heinmaa
Saksamaa köök
19. detsember 2017, 05:00

Linda Helena ema glasuuritud piparkoogid

See retsept on pärit 1920. aastate Saku Kodumajanduskoolist. Kardemoni, kaneeli, nelgi ja ingveri asemel võid lisada ka piparkoogimaitseainet, kus on kõik need maitsed koos. Ja üldse on küsitav, miks ei võiks piparkooke teha sagedamini. Lastele see kindlasti meeldiks.

Koostisosad
1 kg Suhkur
3.8 dl Vesi (kuum)
400 g Või
2 kg Nisujahu
0.5 tl Sooda
150 g Hapukoor
3 tk Muna
MAITSEANDJAD
1 sl Sidrunikoor või apelsinikoor
7 tera Kardemon
15 tera Nelk
0.5 tl Must pipar
2 tl Vanillsuhkur
1 sl Kaneel
Ingver (pulber)
Muskaatpähkel (riivitud)
Mandlid
Pähklid
GLASUUR
2 tk Munavalge
0.5 tl Sidrunhape
350 g Tuhksuhkur

Valmistamine

1. Sulata pannil pruunistades suhkur, aga ära kõrbema lase. Lisa aeglaselt 1,5 klaasi kuuma vett ja lahusta ära kogu suhkur. Sulata kuuma siirupi sees ka või ja lisa maitseandjad. Pane juurde jahu, sooda, hapukoor ja munad ning sega ühtlaseks. Tainas peab jääma pehme, nii et seda saab lusikaga segada. Keera tainas kilesse ja hoia jahedas.

2. Rulli tainas õhukeseks, lõika välja piparkoogid ja küpseta küpsetuspaberiga ahjuplaadil 200 kraadi juures 4–5 minutit või kuni piparkoogid on kaunilt küpsed. Glasuuri jaoks vahusta munavalged, lisa vähehaaval tuhksuhkur ja sidrunhape. Sega ühtlaseks ning kaunista jahtunud piparkoogid.