Skandinaavia köök

Uppsala õunakook 

Oma Maitse lugejaretsept, 15. august 2013, 10:54
Uppsala õunakookFoto: Siim Vahur
Maitsvaim ja universaalseim õunakook maailmas. Söö niisama, koos vanillikastme või -jäätisega. Hea nii soojalt kui ka jahtunult. Kogus 8 lõiku.

Koostisosad
125 g Või
1.5 dl Suhkur
2 tk Muna
2.5 dl Nisujahu
0.5 tl Küpsetuspulber
2 sl Piim
400 g Õun
Sidrunimahl
Kaneel
Suhkur

Valmistamine

1. Sulata margariin ning jahuta. Vahusta seejärel suhkruga ja lisa ükshaaval munad. Sega jahule seltsiks küpsetuspulber ning sõelu margariinivahu hulka. Viimasena lisa piim, mis annab tainale mõnusa siidisuse.

2. Puhasta õunad ja lõika õhukesed viilud. Pigista neile natuke sidrunimahla, et õunad ei muutuks pruuniks. Vala tainas lahtikäivasse küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi. Lao ülima kannatlikkusega õunaviilud, koor ülespoole, tihedalt üksteise kõrvale. Väga ilus saab, kui osa õunu on punapõsksed ning teised heledamad. Suuremate õunte korral tuleb kaks ringi, väiksematest kolm.

3. Puista õunaviiludele kaneeli ja suhkrut ning küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit.