Tsaari moosFoto: Seljamaa Fotostuudio
Kiudainerikkad toidud
29. juuli 2013, 09:27

Tsaari moos ehk tikrikeedis

Ma ei tea, miks sellel tikrikeedisel on selline uhke nimi. Võib-olla tõesti oli see kunagi tsaari lemmik. Igal juhul teeb selle moosi eriliseks üsnagi keeruline ja tülikas valmistamisviis. Talveõhtul seda moosi väikeses kausikeses teelauale tõstes tundub põhjamaa viinamarja magus maius aga tõesti erilisena juba nähtud vaeva tõttu. Maitsegi on teine kui tavalisel tikrimoosil.

Koostisosad
750 g Tikker ehk karusmari (puhastatud)
Kirsilehed
1 l Vesi
1.5 kg Suhkur

Valmistamine

1. Lõika kõvad toored tikrid pooleks ja eemalda seemned. Puhasta nii palju marju, et neid saaks 750 grammi. Pane marjad koos kamalutäie kirsilehtede ja 1 liitri veega keema. Keeda 5–10 minutit ja jäta siis kogu ööks jahedasse seisma.

2. Teisel päeval kurna potist 0,5 liitrit vedelikku, lisa sinna 1,5 kg suhkrut ja pane vedelik keema. Riisu vaht. Saadud siirup vala marjadele ja keeda kõike 15–20 minutit. 5 minutit enne keetmise lõppu lisa keedisele veel kümme värsket kirsilehte. Kalla kuumalt väikestesse purkidesse ja sulge õhukindlalt.