Pilvikud omas mahlasFoto: Seljamaa Fotostuudio
Kiudainerikkad toidud
29. juuli 2013, 09:20

Pilvikud omas mahlas

Mina olen pilvikusse jäägitult armunud! Minu arvates on pilvik meie metsade parim – ei ole teist maitselt nii mahedat ja magusat seent. Eriliseks delikatessiks on kollased pilvikud ja punased soopilvikud, mis veel avanemata kübaratega nupsudena iseäranis head ja tugeva lihaga. Pakun teile ühe võimaluse, kuidas võrratut maitseelamust ka talveks säilitada. Seeni omas mahlas valmistades säilib õrn ja naturaalne maitse ning hoidist saab kasutada nii salatites, risotos kui ka niisama suupistena.

Koostisosad
Pilvikud
Vesi
Sool
Aedtilli oksad

Valmistamine

1. Puhasta seened vees metsaprahist. Koori pealt nahk. Poolita suured seened, väikesed aga jäta terveks. Olenevalt seente kogusest vali poti suurus.

2. Kalla potti nii palju vett, et see kataks põhja. Kui vesi läheb keema, kalla sinna puhastatud pilvikud. Seentest eraldub palju vedelikku. Maitsesta vedelik õrnalt soolaseks ja keeda 10 minutit. Keetmisel võid lisada ka tillivarsi.

3. Tõsta seened vahukulbiga kuumalt purki, keeda vedelikku veel mõni minut ja kalla siis seentele. Vedelikku peab olema nii palju, et see kataks seeni. Kui sul on jahe hoiuruum, siis ei pea seenepurke kuumutama.

4. Viimase puudumisel, aga ka kindluse mõttes, et hõrk suutäis ikka kevadeni vastu peaks, on soovitatav kuumutada purke ilma kaanteta 100 kraadi juures ahjus umbes 1 tund. Seejärel sulge kohe kaanega.