Kiudainerikkad toidud

Tädi Imbi kulitš 

Kersti Rea, 4. märts 2013, 15:10
Tädi Imbi kulitšFoto: Indrek Susi
Juba lapsepõlvest mäletan, et tädi Imbi küpsetas pühadeks alati kulitši. Temalt saadud retsepti abil jätkan mina nüüd seda traditsiooni.

Koostisosad
5 dl Piim
100 g Pärm
200 g Suhkur
Sool
1 kg Nisujahu
200 g Või
6 tk Muna
1 tk Sidrun (riivitud koor)
Mandlid (hakitud)
Rosinad (hakitud)
Sukaad
Kardemon
Vanill
Safran (piimas leotatud)
Või (määrimiseks)
Riivsai (vormi katmiseks)
VÕÕP
2 tk Munavalge
Tuhksuhkur
1 tk Sidrun (värskelt pressitud mahl)

Valmistamine

1. Lahusta 250 ml soojas piimas pärm, sega sisse osa suhkrust ja veidi soola. Lisa nii palju nisujahu, et tekiks n-ö pannkoogitainas. Kata tainakauss linase rätikuga ja aseta sooja kohta 40 minutiks kerkima.

2. Siis hakka sisse sõtkuma ülejäänud jahu, lisa ka pehmet võid ja 250 ml sooja piima. Eralda 2 munal kollased valgetest. Munakollased ja ülejäänud terved munad klopi järelejäänud suhkruga ja lisa tainasse. Sõtku. Lisa riivitud sidrunikoor, rosinad, mandlid ja maitseained. Sõtku korralikult, kuni tainas lööb käte küljest lahti.

3. Pane umbes tunniks sooja kohta linase rätiga kaetult kerkima.

4. Määri erinevas suuruses plekist konservipurgid seest võiga ja puista üle riivsaiaga. Täida purgid poolenisti tainaga ja jäta ohtralt kerkimisruumi. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 1 tund – kontrolli aeg-ajalt puutikuga, millal kulitš on seest küps.

5. Võõbaks kasuta tainateolt alles jäänud munavalgeid ning lisa neile sidrunimahla ja tuhksuhkrut

nii palju, et tekiks pastataoline läikiv paks segu. (NB! Ära munavalgeid vahusta.) Määri võõp 2–3 minutit toasoojas seisnud ja vormist välja koputatud kulitšidele ja lase hanguda. Kulitši võid kaunistada ka paberist