Siiatartar spinatipadjal peediikra ja krõbeleivagaFoto: Indrek Susi
Kalatoitude retseptid
4. märts 2013, 14:38

Siiatartar spinatipadjal koos peediikra ja krõbeleivaga

Suupistevalik, mille valmsitamisega tuleks algust teha päevake varem.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
SIIATARTAR
500 g Siiafilee (värske)
Porrulauk või
4 sl Aedtill (hakitud)
5 sl Hapukoor
Kalamari (kaunistamiseks)
BEEBISPINAT
200 g Beebispinat
Oliiviõli
Sool
Must pipar
Sidrun (koor ja mahl)
PEEDIIKRA
500 g Peet (keedetud)
3 sl Suhkur
2 sl Või
0.5 tk Sidrun

Valmistamine

Siiatartar

Lõika toores siiafilee väikesteks tükkideks. Lisa hakitud porru valge osa ja/või värske till. Maitsesta soola, pipra ja vähese suhkruga. Sega sisse hapukoor, et ülejäänud aineid ja maitseid siduda. Kata roog toidukilega ja lase öö läbi külmkapis maitsestuda. Serveerimiseks võta abiks piparkoogivorm või mõni muu väike rõngasvorm, täida see kalamassiga ning lusikaga segu tagasi hoides eemalda see ettevaatlikult. Kaunista tartar kalamarja ja tillioksakesega.

Blanšeeritud beebispinatipadi

Aseta 200 g beebispinatit mõneks minutiks keevasse vette, kalla siis sõelale ja loputa kohe külma veega. Nõruta. Maitsesta väga hea oliiviõli, soola, pipra ning soovi korral riivitud sidrunikoore ja sutsu sidrunimahlaga.

Peediikra

See on üks lihtne ja väga maitsev retsept, mille leidsin kunagi Stalini-aegsest retseptiraamatust. Sobib väga hästi nii külma kui ka sooja toidu lisandiks argija pidupäevaks.

Püreesta peedid köögikombainis. Vala peedipüree kastrulisse, lisa suhkur, või, riivitud sidrunikoor ja -mahl, sega ning aseta 5 minutiks pliidile. Sega massi hoolikalt, et see põhja kinni ei jääks. Jahuta. Võid valmistada ikra juba eelmisel päeval ja külmkappi tallele panna.

Küüslaugumaitseline krõbeleib

Viiluta mõned päevad vana küüslauguleib väga terava leivanoaga imeõhukesteks läbipaistvateks viiludeks. Leivaviile võid enne ahjupanekut mõlemalt poolt võiga määrida. Aseta 15–20 minutiks 160-kraadisesse ahju.

Kui leiva ääred muutuvad pruunikaks, siis ongi valmis. Neid leivakrõpse võid valmistada juba eelmisel päeval.