Trühvlilõhnatusega risoto ja seenepadiFoto: Seljamaa Fotostuudio
Kiudainerikkad toidud
4. veebruar 2013, 14:20

Trühvlilõhnatusega risoto ja seenepadi

Toiduajaloo lemmiku Brillat-Savarini sulg jooksis väga libedalt, kui ta oma kirjatöödes trühvlite lembetausta selgitas. Alljärgnev retsept jagab kahte ideed: kui sul on au omada hinnalist Piemonte päritolu trühvlit või tühvliõli, siis kasuta seda vääriliselt üksnes risoto viimistlemiseks. Sel puhul pole seenepõhi ilmtingimata vajalik. Kui valmistatav roog on aga mõeldud seenesõbrale, siis toeta saadavat naudingut selleriga – toiduainega, millele Vana- Kreeka aegadest peale on omistatud mehelikkuse tõstmise omadust.

Koostisosad
50 g Seened (kuivatatud)
1 l Aedviljapuljong
Oliiviõli
280 g Portobello-seened
2 vart Seller
2 tk Sibul
Tüümian
Sool
Must pipar
50 g Või
300 g Risotoriis (Carnaroli)
1.5 dl Valge vein (kuiv)
30 g Parmesan v. muu kõva juust
Sidrunikoor (riivitud)
SERVEERIMISEKS
Trühvliõli
Oliiviõli

Valmistamine

1. Leota kuivatatud seeni vähemalt 1 tund. Kui seened on pehmenenud, pigista neist liigne vedelik ning vala maitsekas vesi puljongi hulka. Seened haki peeneks.

2. Tükelda ka värsked seened, sellerivars ja üks sibul õhukesteks viiludeks. Kuumuta esmalt õlis sibulaviilud kergelt pruunikaks, lisa siis seened ning maitse järgi tüümiani ja soola-pipart. Prae mõni minut, lisa siis seller ja pisut seenevett ning hauta, kuni seller on soovitud pehmusega. Jäta sooja ootele.

3. Haki järelejäänud sibul väikesteks kuubikuteks – klassikaliselt tegutsedes sama suureks, kui on riisiterad. Sulata kõrgema äärega pannil või ning kuumuta selles sibul pehmenemiseni. Lisa siis riis ja sega hästi läbi. Tõsta kuumust ning vala hulka nii palju veini, et see riisi vaevu kataks. Sega ja lase vedelikul aurustuda.

4. Alusta nüüd kulbitäishaaval seenemaitselise puljongi lisamist, ise riisi pidevalt segades. Roog peab mõõdukalt keema ega tohi potipõhja kinnituda. Risoto on valmis, kui riis on paisunud ja pinnalt pehme, kuid sisult veel parajalt krõmps. Arvesta, et riis imab ooteajal vedelikku, mistõttu peab segu olema üsna vedel.

5. Täiusta maitset riivitud sidrunikoore, oliiviõli ning riivitud parmesaniga. Sega seened risoto hulka või serveeri eelkuumutatud taldrikutelt eraldi kihtidena.