Lambaliha retseptid

Lammas õunase rooskapsa ja musta riisiga 

Maru, 4. veebruar 2013, 12:54
Lammas õunase rooskapsa ja musta riisigaFoto: Siim Vahur
Eesti vabariigi sünnipäevalaua pearoaks pakub Maru lamba kõrvale musta riisi ja valgeid juuri, sooja salatina aga õunaseid rooskapsaid. 

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
LAMMAS
1.5 kg Lambaliha
1 sl Oliiviõli
2 sl Palsamiäädikas
1 sl Kadakavõrsesiirup
Sinep (Põltsamaa kange)
0.5 sl Sojakaste
Sool
Must pipar
1 sl Rosmariin
0.5 sl Koriander (jahvatatud)
0.5 tk Sidrun (mahl ja koor)
4 küünt Küüslauk
0.5 l Õunamahl (kodune)
ÕUNASED ROOSKAPSAD
2 peotäit Rooskapsas ehk Brüsseli kapsas
2 dl Õunamahl
1 sl Või
Sool
Must pipar
1 peotäis Päevalilleseemned
MUST RIIS,VALGED JUURED
Või
Oliiviõli
100 g Pastinaak
120 g Mustjuur
110 g Juurseller
5 peotäit Must riis
1 suur küüs Küüslauk
1.4 l Puljong (kana-, veise-, lamba- või muu)
Sool
Must pipar
Ürdid (soovi korral)

Valmistamine

Lammas: Sega lambale marinaad, jättes kasutamata vaid õunamahla. Patsuta kintsuke marinaadiga hoolega sisse, kata kilega ja jäta päevaks-paariks seisma. Eelmisel õhtul võta lammas tuppa sooja, et temast ahju

minnes enam külma ei õhkuks. Pista liha vormi, vala ümber kodust õunamahla ja aseta 150-kraadisesse ahju. Jäta nii mõneks ajaks, paar tundi võid rahus millegi muuga tegeleda. Kui on meeles liha kasta, siis seda mõnusam. Eks liha küpsemist tasub passida ja rohkem tunnetada, kui näpuga järge ajada. See pole mingi

peen roog – või siis just on, sest tunded on peenemat sorti teema ...

Riis: Pane pott tulele, lisa killuke võid ja sorts oliiviõli või soolaliha praadimise sularasva, mida Siimu vanaisa meile purgiga saadab. Pese ja koori pastinaak ning juurseller. Haki kuubikuteks ja lisa malmpotti. Seejärel kibekiiresti mustjuur – pese, koori ja haki ning ruttu potti. Selles roas pole küll vahet, kui ta tumedaks läheb,

ent muidu pole see kena. Keeruta juuri ja lisa must riis. Sega veel, lisa hakitud küüslauk ning puljong. Tuli hoia madal ning muudkui sega ja lisa puljongit vastavalt vajadusele. Riisil võtab kaunis kaua aega, umbes 40 minutit, et valmida – ei mingit fast food’i. Must riis ise on nii aromaatne, kinoõhtu lõhnaga, nagu Siim ütleb. Suurt vajadust talle midagi ürtide näol lisada ei ole. Kui aga pisut salveid või lillat basiilikut on, siis kurja nad ei tee. Soola-pipart timmi vastavalt puljongile juurde.

Rooskapsad: Puhasta rooskapsad välimistest lehtedest ja loputa veega. Keeda soolases vees 3–4 minutit. Kuumuta pannil õunamahl ja lisa või. Keeda pisut kokku. Lisa kurnatud rooskapsad, sega, kuni õunamahl

hakkab kleepjalt kapsastele. Viska peoga päevalilleseemneid, pisut soola ja pipart ning “loobi” mõned korrad veel kapsaid õhku, kuni vedelik on kadunud ja kapsad õunased.