Foto: Eigo Alvik
Retseptid
13. mai 2012, 21:00

Kodune jäätis

Jäätisemasina omanikel perenaistel on erinevate jäätiste valmistamise valik kindlasti laiem, kuid ka ilma spetsiaalse masinata saab kodusel teel väga maitsvat jäätist valmistada.

* Ilma jäätisemasinata õnnestuvad hästi just rammusama koostisega retseptid.

* Ilma masinata õnnestub teha jäätiseid ka klassikalise jäätise retsepti alusel (munakollased-piim-koor), ent jäätise külmumisel on jääkristallid kärmelt tekkima, mis jäätise söömisel just väga mõnusad ei ole. Nende tekke ennetamiseks tuleks külmumise ajal jäätist regulaarselt segamas käia ja jäätiseteoks seega rohkesti aega varuda.

* Koduse, ilma masinata valmistatava jäätise jaoks vahusta 4 dl vahukoor pehmeks vahuks ja sega 1 väikese purgitäie magusa kondenspiimaga. Lisa meelepäraseid lisandeid – haput moosi, keedist, marjasiirupit, vahtrasiirupit vms. Moosi lisades nirista seda külmumiseks valmis pandud jäätisemassile ja tee lusikaga „8“, et moosi ka kooremassi sisse satuks.

Lisada võib ka kaneeli (2 tl), matcha-pulbrit (1-2 tl), sinihallitusjuustu tükke, kamajahu, sidruni- või apelsini koort, šokolaadi-pähklikreemi, kookoshelbeid, kakaod, mooniseemneid. Põnevat tekstuuri lisavad ka küpsisetükid, halvaa, pähklid-mandlid, need rösti enne pannil läbi ja haki peenemaks, šokolaaditükke, beseetükke.

* Huvitava tekstuuri lisavad jäätisele ka peeneteraline kohupiim ja ricotta. Ülaltoodud retsepti võidki täiustada 100 g kohupiima või ricotta´ga.

* Kui sööjad on täiskasvanud, võid jäätisele lisada ka sobivat alkoholi (näiteks 1-2 spl brändit), mis teeb jäätise õhulisemaks.

* Ilma masinata jäätise tekstuuri aitab hästi kreemisuse suunas parandada ka banaan, kuid see peaks olema võimalikult küps.

* Suuremad marjad on soovitatav enne jäätisesse lisamist võimalikult peeneks tükeldada, sest suured külmunud marjatükid ei ole teab mis mugavad süüa. Lisaks muutuvad marjad külmudes liialt hapukaks.

* Enne sööma asumist tõsta jäätis 15 minutit enne söömist toatemperatuurile soojenema.

* Jäätist ära uuesti külmuta – taas on oht jääkristallide tekkeks ja see rikub jäätise struktuuri. Jääkristallid tekivad, kui vesi valgub rasvaosakestest välja ja rikub nii jäätise kreemise struktuuri. Tillukesi jääpurikaid on keelel selgelt tunda.

Kodune rabarberijäätis