Foto: Scanpix/Corbis
Retseptid
13. november 2011, 22:00

Sooja saia, mõtelge

Kui väljas kõlgutab jalgu pimedus, õhtud venivad pikaks ja jõuludeni on veel pikk maa minna, on käes parim hetk kaamosele sooja saialõhnaga vastu hakata. Kui saiad valmis, süüta küünlad, vala endale tass kuuma teed ning tõmba ennast mõnusalt pehmesse tooli või sohvale kerra. Sest sel looduse vaikeluaastaajal on samuti varuks oma võlud.

* Köögiviljatäidisega plaadisai asub kusagil saia ja pirukate vahepeal. Valmistada on seda lihtsam kui pirukaid ükshaaval vormida. Minu kuklisai sai lisaks köögiviljadele täiendust soolaseenepurgist. Köögiviljatäidisega kuklisai * Värskelt ahjust võetud ürtide hõrku aroomi levitavad pätsikesed koos korraliku taluvõiga ja rikkaliku kuldkollase juustuga, mis sulab soojal saial pisut pehmeks.Ürdipätsid * Karask on tõeline mugavusküpsetis, mis maitseb nagu hõrk leib, kuid mille valmistusprotsess on palju lollikindlam, kiirem ja lihtsam kui koduleival. Ei mingit kääritamist, kergitamist ega juuretisega möllamist. Kohevat karaskit võid valmistada pannil või ka leivavormis.Odrajahukarask II * Et köögilauale värvi tuua, on heaks nipiks kasutada talviseid juurikaid ka saiatainas. Sel moel tehtud saiad säilivad ka kauem värskena.Peedi-porgandikuklid tüümianiga * Kohev ja kollane nupsusai ehk briošš (brioche) sisaldab nii võid kui ka muna. Ideaalis peaks see tainas üleöö külmkapis seisma, kuna vaid siis muutub see hästi käsitsetavaks ja lõpptulemus saab vaeva väärt. Kui tahad pühapäevast tõelist pidupäeva teha, vormi tainas laupäeval valmis.Šokolaaditükkidega nupsusai * Igaühel meil on maitseid, mida mäletame vanaema köögist.Mamma võirullid