Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
5. juuni 2011, 21:00

Mündised suvebriisid

Värske ja aromaatne piparmünt on väärt nii maitseõhutajana kui dekoratiivne materjal kookide, magustoitude, aga ka soolaste roogade kaunistamiseks.

Kasvata ise: Müntidel on palju liike nii välimuselt kui ka lõhna ja maitse tugevuselt. Meie koduaedades kasvav piparmünt on suhteliselt talvekindel ja tunneb end hästi nii avamaal, kasvuhoones kui rõdul.

Piparmündi maitse on parim enne taime õitsemist ja see on ka õige aeg taimede kuivatamiseks talvevarude tarbeks.

Piparmünt on jahutava ja värskendava efektiga taim. Näiteks Araabia-maades on palaval ajal piparmünditee iseäranis populaarne jook, mistõttu passib see hästi suvistesse magustoitudesse ja jookidesse.

Keelejahutaja: Lisa värskeid piparmündi lehti kas tavalisse joogivette või mahla sisse. Jooki lisatuna annavad piparmündilehed jahutava efekti.

Kasuta piparmündilehti jääkuubikute valmistamisel – pista paar lehte enne sügavkülma pistmist jäävormi. Lihtsa toiminguga saad tulemuseks kaunid jääkuubikud, mis kaunistavad suvist pidulauda. Kui soovid veelgi värviküllasemaid kuubikuid, lisa ka vaarikaid, maasikatükke, punaseid sõstraid või muid hooajalisi marju.

Enne kui sügavkülmik marjadest täitub, tee suvehaku pidulale piparmündilehtedest ja suvemarjadest jääkauss jäätise serveerimiseks. Selleks võta kaks kaussi, üks suurem ja teine väiksem, mis on läbimõõdult 3-4 cm väiksem. Täida suurem kauss veega (täida umbes neljandik sellest) ja aseta selle sisse, täpselt keskele, väiksem kauss ja kinnita see oma kohale (näiteks kleeplindiga). Pista suuremas kausis oleva vee sisse ühtlaselt piparmündilehti ja marju. Kalla ka väiksemasse kaussi nii palju vett, et see oma raskusega ühtlasele tulemusele kaasa aitaks. Pane vähemalt 24 tunniks sügavkülma. Valminud jääkausi kättesaamiseks aseta välimine kauss korraks kuuma vette ja kummuta jäänõu välja.

Värskete puuviljade, marjade või lihtsalt tee sisse lisamiseks valmista värsketest lehtedest piparmündisuhkrut. Piparmündisuhkur säilib isegi mitmeid kuid. Võta peotäis piparmündilehti, tambi need uhmris 2 dl suhkruga läbi ja säilita. Serveeri mõnusa maitselisandiga suhkrut puuviljade või värskete maasikate kõrvale.

Piparmündijäätiseks hauta piparmündilehti 1 tund äsja keema läinud 35% koores. Sõelu lehed välja, et piparmündi maitse jäätises liiga intensiivne ja n-ö värskendavalt hambapastane ei jääks. Vahusta koor, sega see 400g kondenspiimaga ning aseta sügavkülmikusse.  Soovi korral lisa ka hakitud šokolaadi.

Lihtsalt valmistatavad piparmünditrühvlid saad kui kuumutad 1 dl 35% koort keemiseni, eemaldad pliidilt ja peenestad selle sisse peotäie piparmündilehti. Oota, kuniks segu on jahtunud, kurna välja piparmündilehed ja sega sulatatud 200 g šokolaadiga. Aseta segu külmkappi jahtuma ja kui see on tahenenud, vormi trühvlipallid. Veereta saadud palle kakaopulbris või tuhksuhkrus ja aseta kuni serveerimiseni külmkappi.

Piparmünt sobib maitselt eriti hästi šokolaadiga. Valmista näiteks šokolaadine rullbiskviit ja kasuta täidisena piparmündiga maitsestatud vahukoore (järgi sama õpetust, mis jäätise puhul)  ja toorjuustu segu. Šokolaadibrownie’des ja muudes tugeva šokolaadi maitselistes kookides võid julgelt peenestatud piparmünti kasutada. Tambi piparmünt uhmris (või kasuta köögikombaini) koos suhkruga peeneks ja lisa tainale.

Vaata Piparmündiste šokolaadibrownie’de retsepti SIIT

Piparmündiõli ja –essentsi kasutusalad on värskest piparmündist tunduvalt avaramad, kuid Eestis ei ole need hästi kättesaadavad.  Piparmündiõli tilgad võid lisada küpsistesse, keeksidesse, muffinitesse koogipõhjadesse, šokolaadikookidesse. Soovitud piparmündimaitse saad palju kiiremini, iseasi, kas see nii naturaalselt maitseb kui värske piparmündilisand – see jääb maitsjatele otsustada. 

Mitte nii tugeva maitsega, aga siiski piparmündimaitselise õli saad, kui paned värsked piparmündilehed oliiviõlisse ja ootad mõned nädalad, kuni õli on piparmündi maitse omandanud. Õli on sobilik kasutamiseks värsketes salatites, aga ka küpsetistes.

Piparmündimaitse saad šokolaadikoogile, muffinitele vms küpsetistele ka piparmündišokolaadi lisada.  Näiteks After Eight või Marianne kommid, viimased on kauplustes saadaval ka purustatud kujul, mis on väga mugav viis küpsetistesse hõrku maitset lisada.

Piparmünt lisab maitset ja lõhna, kuid kahjuks ei anna küpsetistele rohelist värvust. Seetõttu kasutatakse paljudes piparmündi-retseptides rohelist toiduvärvi või naturaalse koostisega rohelise tee pulbrit, mis küpsetised roheliseks muudab.