Foto: Eike Einama
Retseptid
17. aprill 2011, 21:00

Luksuslik Pavlova

Paljud, kes on Pavlovat üheks läägeks beseekoogiks pidanud, on sunnitud istetehtud kooki maitstes oma arvamust muutma. Asja võti on suhkru tasakaalustatud koguses ja mõnusalt hapukas täidises.

Pavlova on beseeküpsetis, mis kogunud kuulsust kui pealt krõbe ja seest vahukommilaadne, õhuliselt pehme maius, mida kaunistatakse tavaliselt kohevate vahukooretutsude ja hapukamate puuviljadega. Teada on, et esimesed Pavlova koogid küpsetati Uus-Meremaal ligi 100 aastat tagasi ja selle tegemisel oli inspiratsiooniks vene baleriin Anna Pavlova, kes sel ajal nimetatud saarel tuuritas.

Kook, mida seal kandis hellitavalt „pav’iks“ kutsuvad, on tänapäeval austraallaste jõululaua klassika, kuid on viimaste aastatega ka paljude Eesti restoranide magustoidu menüüdes kindla koha sisse seadnud.

Mõned näpunäited Pavlova tegemiseks:

* Munakollaseid saab munavalgetest eraldada kõige paremini siis, kui need on külmkapikülmad. Enne vahustamist aga jäta munavalged toatemperatuurile soojenema, et need paremini vahtu läheksid.

* Munavalgemass on valmis kui selle maht on umbes kolm korda algsest mahust suurem ja see mikserikonksudega tõstes „püsti jääb“. Kauss, milles munavalgeid vahustad, peab olema piinlikult puhas, sest rasv või niiskus takistab munavalgel vahtu minemast.

* Säti kõik vajalikud ained enne vahustamist valmis, sest vahustatud munavalgemass peab võimalikult kiiresti ahju saama.

* Šokolaadiga Pavlova saad, kui lisad vahustatud munavalgemassile 60 g kakaod.

* Vahustatud massi on hõlpsam küpsetuspaberile kanda kondiitrikoti abiga, aga ka tavalise lusikaga saab töö tehtud.

* Vahukoore asemel on sobiv kattematerjal ka hapukas sidrunivõie, vanillikreem või toorjuustu-vahukoorekreem.

* Pavlova põhja võid ka varem valmis küpsetada – hoia seda kaunistamata kujul õhukindlas karbis toatemperatuuril. Koogipõhi säilib hästi isegi kuni 5 päeva, tingimusel, et need ei saa niiskust.

* Ühe suure Pavlova asemel võid teha ka väikesed Pavlova koogikesed. Sel juhul vähenda küpsetusaeg 1 tunnilt ja 15 minutilt umbes 45 minutile. Koogikesi võid küpsetada ka muffini vormides.

* Pavlova võid teha ka 2-kihilise – selleks valmista kaks koogipõhja ja aseta täidis nii koogikihtide vahele kui peale.

* Kui Pavlova tuleb pealt nätske, on suure tõenäosusega „süüdi“ liigne õhuniiskus.

* Pavlovat võid kaunistada erinevate marjadega – sobivad nii eestimaised kirsid, vaarikad, kõik meie oma head sõstrad, maasikad, astelpajud, põldmarjad ja mustikad kui eksootilisemad mahlased kiivid ja virsikud, hapumagusad granaatõunaseemned või granadillid.

VAATA RETSEPTI SIIT

Pavlova kevadrabarberiga