Foto: Lisa Linder
Retseptid
25. jaanuar 2011, 22:00

Nostalgiline seljanka

Seljanka võidukäik jääb küll hilisminevikku, ent talvisel ajal täidavad just vanad head Vene köögist pärit supid hästi kõhtu.

 1.    Seljanka valmistamist alusta puljongi keetmisest. Võta head taisemat liha, mida hiljem supi sisse tükeldada, ja üks kondiga tükk. Näiteks veise abaliha.

2.    Edasine sõltub tegija mugavusest. Kes laob toiduained järjest suppi, laseb neil keeda ja supp ongi valmis, ja on neidki traditsioonilise viisi austajaid, kes valmistavad ette nn supipõhja.

3.    Seljankapõhja jaoks kuumuta õlisel pannil ohtralt sibulat, hauta tükeldatud sibularibad klaasjaks ja lisa tomatipüree. Pannil sibula hautamine annab supile eriliselt hea meki.

4.    Eraldi potis kuumuta läbi tükeldatud soola- või marineeritud kurk. Kurgid tükelda kuubikuteks, aga eelnevalt eralda seemned, et need ei jääks supisse ringi hõljuma. Kes tahab, võib kurgid ka ära koorida, nii et potti läheb vaid kurgi viljaliha. Kurgikuubikud hauta potis pehmeks ja lisa need siis sibula-tomatipüree segule. Kuumuta segu korraks läbi.

5.    Tükelda lihad, viinerid ja singid ja kui oled eelnevalt kupatanud seljanka tarvis ka neere, siis tükelda ka need.

6.    Nüüd on kõik vajalik supiks olemas. Lisa puljongisse seljankapõhi ja lihad ning keeda kõik veel kord läbi.

Kodune seljanka

Kalaseljanka rohke köögiviljaga

Seeneseljanka

Lihtne kalaseljanka