Foto: istockphoto.com
Retseptid
8. juuli 2008, 21:00

Kuidas veini jahedana hoida

Suvisel ajal käivad palavus ja janu käsikäes. Karge vein on alati siis heaks janukustutajaks. Soojal ajal aga, eriti kui viibitakse õues, soojeneb vein kiiresti.

Kuna valgeid veine serveeritakse 9-12'C juures, kergeid punaseid suveveine tuleb aga pakkuda 12-16'C juures, siis peab neid soojal ajal ilmtingimata jahutama ja serveerima cooleris. Kuigi väljakallatuna on vein vajalikust veidi külmem, soojeneb see klaasis üsna kiiresti õige tasemeni ja vahet pole märgatagi Jahutusnõusid on poodides saadaval erinevatest materjalidest. Anum täidetakse kolmandiku ulatuses külma veega, millele lisatakse paar peotäit jääkuubikuid. Mida suuremad jäätükid, seda parem, sest need sulavad aeglasemalt kui pisikesed.Mida teha piknikul?Keerulisem on veine kargena hoida kodust kaugel piknikul. Müügil on termoskastid, milles saab edukalt säilitada madalat temperatuuri vajavaid toite ja jooke.Enne piknikut võta vein külmkapist ja aseta termoskasti, kus pudeli sisu püsib külmana. Kui termoskasti kodus pole, võib jäätermisaga jääkuubikuid kaasa võtta. Coolerina võib siis kasutada näiteks vana piimanõud,laste plastmassämbrit või ükskõik millist sobilikku anumat.Kõige lihtsam nippKuid vahel pole võimalik jääkuubikuid kaasa võtta. Või ollakse väljasõidul pikemalt, terve nädalavahetuse näiteks. Sel juhul jääb üle veel üks joogi jahutamise võimalus.Keera pudel riidetüki sisse ja kasta riie märjaks. Sissemässitud pudel pane niisugusse kohta, kus tuul peale puhub. Vesi vajab aurustumiseks lisasoojust - seda võtab vesi veinist. Mida tõhusam on aurustumine, seda kiiremini jook jahtub. Kui tuult pole, võtab jahtumine pisut kauem aega, kuid tulemus on viimaks siiski sama.