Foto: Sandra Urvak
Retseptid
25. juuni 2008, 21:00

Õuegrilli lisavarustus

Kui grillil säriseb isuäratava lõhnaga sidrunikana või tšillilammas, annab pea iga mees endale peakoka tiitli. Rasvased restid, pintslid ja näpitsad “unustab” ta aga elegantselt köögitoimkonnale. Kuidas mustust ennetada?

“Grillimine on seltskondlik nauding, samuti ei saa alahinnata tähtsat fakti, et nii on kõht kogu aeg täis,” räägib oma lemmikhobist Eesti Barbecue Assotsiatsiooni peasekretär Roland Õunpuu. Andunud grilligurmaanina on Roland omandanud selle kunsti peenemadki nõksud.Grill puhtaks! Nii nagu supipotti ei tohi jätta supiseks, tuleb ka grill pärast kasutamist korralikult puhastada. Soovitatavalt kohe, kui grill on maha jahtunud. Loomulikult võib kasutada erilisi vahendeid, kuid Roland Õunpuu neid ei poolda: “Minu jaoks on kreemid-geelid keemia, mis rikub toidu maitse.” Roland teeb pärast küpsetamist grilli uue tule ja laseb hangunud rasval lihtsalt ära põleda. Seejärel kraabib ta spetsiaalse traatharjaga grilli puhtaks. Määrdumist vähendab ka see, kui rest enne kasutamist õliga üle pintseldada. Laavakividega gaasigrilli omanikele soovitab meister aasta või paari tagant kivid välja vahetada ja iga kümnenda grillimise järel kivid läbi keeta.Traathari – eelista kvaliteeti ja vastupidavust, pealegi võiks harja olla mõnus käes hoida.Õli restile ja lihalePärast grilli puhastamist, kui rest on juba õliga üle pintseldatud, määri ka lihatükid õliga. See nipp lihtsustab tunduvalt grilli hilisemat küürimist ning ka liha ei jää sedaviisi toimides nii lihtsalt grilli külge kinni ja on palju mahlasem. Teisalt võid katta grilli süte alt fooliumpaberiga – see vähendab samuti liigset mustust ja rasu.#kast#Pintsel – vali naturaalsetest seaharjastest pintsel, sest ülejäänud variandid võivad kuumuses sulama hakata ja toidule kõrvalmaitse jätta. Pintsel olgu paraja suurusega, et lihatükke oleks mõnus pintseldada, ning kindlasti pika varrega, sest vastasel juhul hakkaks kuumus kätele liiga tegema.Rest – resti valimisel arvesta sellega, millist liha-kala kõige enam küpsetad. Eelkõige peab rest olema tugev, et liha raskusele vastu pidada.Halster ehk käepidemega paarisrest on hea väga õrna liha, kala ja vorstide küpsetamiseks.Raamatuna lahti käiv traatrest hoiab toidu hästi paigal ning teeb ümberkeeramise mugavaks. Sobib kana küpsetamiseks.Lõikelaud – paks ja täispuidust. Ole ettevaatlik tammepuust lõikamisalusega, liha raiudes võib laud pilbasteks pudeneda.Kindad – tugevast ja looduslikust materjalist. Peaksid ulatuma küünarnukini. Lihatangid – grillimise põhitööriist. Head tangid on pika varrega ja puidust käepidemega. Tangid peavad käes mugavad olema. Liiga “vedelad” ja pehmed näpitsad ei lase lihast korralikult haarata. Muidugi ajab asja ära ka kahvel, aga liiga palju toorainet sorkides jooksevad mahlad välja. Ideaalis peaks liha ühe korra ümber keerama, järgmine liigutus on juba serveerimine.Vardad – vali laiema teraga lapikud vardad. Nii ei hakka toiduained vardas pöörlema, abiks on seegi, kui lihatükid on tihedalt üksteise vastu surutud.Sütitavad vahendidKõige puhtam maitse jääb toidule siis, kui kasutad süütamiseks vaid puupilpaid, paberit või toiduõli. Süütevedeliku puhul tuleb kindlasti kontrollida, et see oleks enne küpsetama hakkamist täielikult ära põlenud. “Kasuta kahte kihti sütt – esimene on tule läitmiseks ja teine küpsetamiseks,” seletab Roland. Mitte mingil juhul ei tohi süütevedelikku lisada toidu valmistamise ajal. Vedeliku asemel võib proovida ka süütekuubikuid ja -pastasid. Selleks tuleb söed laduda püramiidina restile ja vahele paigutada süütekuubikud.Elektrisüütaja – hea viis, kuidas süsi süütevedelikuta kiiresti põlema saada. 1–2 minutiga kuumeneb süütaja hõõguvpunaseks. Kui söed süttivad, võib süütaja eemaldada ning jahtuma panna.Söetangid ja söereha – head abimehed n-ö ufogrillide juures. “Paljud inimesed tegelikult ei tea, kuidas grilli kasutada, ja kurdavad, et liha jääb kuiv,” räägib Roland Õunpuu. Tuima toidu vältimiseks on mõeldud söetangid ja -reha. Kui söed on juba valmis, tuleb need ühte grilliserva kaapida. Liha aseta aga grilli sellele poolele, kus sütt ei ole. Nii küpseb liha mõõdukas kuumuses ega lähe kõrbema. Samuti võid süteta poolele asetada liha alla veevanni, et toit jääks eriti mahlane.Allikas: Oma Maitse