Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
29. aprill 2008, 21:00

Kuidas motiveerida end dieeti pidama?

Mida ette võtta siis, kui teada-tuntud soovituse “Söö vähem, liigu rohkem!” järgi elada jätkub tahtejõudu vaid nädalaks ja vaevaga kaotatud kilod kohe tagasi tulevad? Alljärgnevalt jagavad Naised omal nahal äraproovitud soovitusi.

1. Osta ilus ja kallis ning sinu praegusest suurusnumbrist pool numbrit väiksem seelik või kleit. Rõivas peab sulle väga hästi sobima! "Ära osta terve numbri võrra väiksemat rõivast, kurvad kogemused näitavad, et selline riideese kipub sageli kappi jäämagi."

2. Vea sõbrannadega kihla: kes suudab kuu või kahega kõige rohkem kaalust alla võtta? Kihlveo kaotaja peab tegema midagi tõeliselt vastikut ja ebameeldivat, mitte teistele lihtsalt kasti šampust välja käristama.

3. Armu. Kui ühtegi sobivat meeskandidaati silmapiiril pole (töötad näiteks kangavabrikus või naisteajakirjas), kasuta vana head koolitüdrukute nippi: armu mõnda šarmantsesse näitlejasse või poplauljasse. Soovitavalt siiski eestimaisesse.

4. Lase endast teha üks eriti kole, rippuva kõhuga foto ning kleebi see kodus külmkapi uksele. Kui kardad elukaaslast liiga ära ehmatada, kanna seda rahakoti vahel ning kaupluse maiustuste- ja koogileti ääres heida kindlasti pilk peale.

5. Sea endale mõni ahvatlev eesmärk: kui olen teatud ajaks nii ja nii palju kilosid maha võtnud, premeerin end näiteks reisi vms ahvatlevaga.

6. Kui tekib soov käega lüüa, vaata vanu fotosid, soovitatavalt eksootilistest puhkusereisidest soojale maale. Ka sellest, kui need pildid sinus piinlikkust tekitavad ("oh, milline ma siin välja näen") on abi - tahaks ju uutel piltidel ilusam olla. Eriti on abiks need pildid, millel näed välja "sile ja pruun nagu heas ameerika filmis".

7. Mine pesupoodi ja proovi tõeliselt seksikat hõrku pesu. Iga su liigne voldike hakkab ise soovima, et ta kiirelt ja kindlalt haihtuks.

8. Ära osta number suuremaid "hädaabiriideid". Kui sa ei saa moekalt riides käia ja su riided pidevalt kisuvad ning sulle su ülekilosid meelde tuletavad, ei kao ka meelest vajadus selle probleemiga midagi ette võtta.

9. Pane end kirja klassi- või koolikokkutulekule. Eelseisev pidu või esinemine on paljude naiste jaoks hea motivaator end käsile võtta. Eriti mõjuvad kohtumine vanade tuttavatega, klassikokkutulek, töövestlus või jõulupidu.

10. Kõige äraproovitum järjepidevuse nipp on käia kaalujälgijate rühmas. Kord nädalas maksmine ja kaalumine on piisav stiimul end kokku võtta, sest kes tahaks maksta raha selle eest, et on juurde võtnud.

11. Räägi kõikidele sõpradele ja tuttavatele oma kaalulangetamisest, siis nad elavad kaasa. Parim variant on koos sõbraga rühma minna, siis on võistlusmoment ka.

12. Kui eelistad sportlikumat kaalulangetamise meetodit, liitu mõne shapinguklubiga ning lase end kohe enne esimest trenni mõõta-kaaluda. Shapingu toitumisnõuanded on igati tervitatavad, eriti kasulikult mõjub sealne soovitus kolm tundi enne ja kaks tund pärast trenni mitte süüa.

13. Tuleta endale iga päev meelde, kui piinlikult end tundsid, kui viimati seltskonnas väike laps sinu peale osutades küsis, kas tädil on tita kõhus. "Mind motiveerib ka viha ja pahameel. Kui enese peale korralikult pahaseks saada, siis hakkan liigutama. Mõni nädal hiljem hoiab mind liikumises juba rahulolu ja hea enesetunne."

14. Kanna igal võimalikul juhul nabapluusi või džemprit. Pluusiääre ja värvli vahelt pidevalt vilkuv pekivolt koputab südametunnistusele ja laseb Narva kohviku pirukaosakonnast ust avamata mööda kõndida.

ajakiri Naised