Jõulupraad sealihast mitut moodi
Retseptid
30. november 2006, 22:00

Maitsekohvi võlu

Kohvipuult (Coffea arabica) saadavad viljad peaks olema meile kõikidele väga hästi tuntud. See puu võib kasvada 3-6 m kõrguseks. Tumeroheliste, 10—15 cm pikkuste ja 4-9 cm laiuste lehtede vahepeale on peidetud alguses valged, jasmiinilõhnalised õied, mis

Kohvipuult (Coffea arabica) saadavad viljad peaks olema meile kõikidele väga hästi tuntud. See puu võib kasvada 3-6 m kõrguseks. Tumeroheliste, 10—15 cm pikkuste ja 4-9 cm laiuste lehtede vahepeale on peidetud alguses valged, jasmiinilõhnalised õied, mis hiljem asenduvad viljadega. Kohvipuu viljad on säravpunased ning lihakad. Iga kohviuba sisaldab kahte seemet. Täisealiselt kohvipuult võib saada aastas kuni 700 g toorkohvi, kusjuures vilju nopitakse käsitsi ning valikuliselt. Meile tuntud kohvioa saamiseks kulub palju aega, vaeva ning inimtööjõudu. Võib olla on kohvi hind veel isegi liiga odav, arvestades töömahukust?! Kindel on aga see, et kohvi on inimeste seas väga populaarne ning paljud on suisa kohvisõltlased. Algselt joodi kohvi mustana ja igasugused maitset andvad lisandid võeti kasutusele tunduvalt hiljem. Tinglikult võib ju ka piima, rõõska koort ja suhkrut nimetada maitset andvateks lisanditeks, kuigi jah, tänapäeval mõistetakse maitsekohvi all hoopis midagi muud. Praeguseks ajaks tarvitab maitsekohvisid Eestis umbes 1% tarbijaskonnast. Ilmselgelt on seda vähe ja seega vajab see pisut laiemat tutvustamist. Kas oad või jahvatatud kohvi? Nagu kõikide asjade valmistamisega, nii on ka kohvi tegemisel palju erilisi nippe ja kavalusi. Kõige aromaatsema kohvi saame me muidugi siis kui jahvatame oad ise. Jahvatada tuleks täpselt nii palju kui üheks korraks tarvis on. On kindlaks tehtud, et peenestatud kohvist lenduvad aroomiained päris kiiresti. Poelettidelt saab aga valida nii jahvatatud kohvi kui ka kohviube. Kohviubade peensusaste sõltub ka sellest, millist kohvi te plaanite valmistada. Presskannus kohvi valmistamiseks jäetakse jahvatatud kohvioad pisut jämedamaks, kuna liiga peen jahvatus võib muuta kohvi maitse ebameeldivaks ja raskendatud on ka pressi tõrgeteta alla lükkamine. Maitsekohvi soovitatakse valmistada presskannu abil, kuna niimoodi tuleb joogi maitse ja aroom kõige paremini esile. Espresso valmistamisel annab aga parema tulemuse just hästi peen jahvatus, kuna see jook valmib loetud sekundite vältel. Maitsekohvi saladus Müügil on nii tavalisi kohviube kui ka nn maitsekohvisid. Maitsekohvi puhul kasutatavad oad erinevad tavalistest ubadest vaid selle poolest, et nendele on töötlemise käigus lisatud aroomiainet. Tavaliselt valmistatakse maitsekohvi keskmiselt röstitud araabika ubade baasil. Maitselisandid lisatakse kas kohe pärast röstimist või siis röstimise ajal. Tehnoloogia on lihte: oad pritsitakse õliga üle ning seejärel lisatakse soovitud maitsevarjund. Kuigi jah, aroomiainet võidakse lisada ka röstimise lõpus. Eks igal tootjal omad saladused! Kõige tuntumad ja levinumad maitsekohvid on kindlasti vanilje, šokolaad, pähkel, kaneel, karamell, piparmünt, apelsin. Lisaks igasugused alkohoolse maitselisandiga kohvid nagu näiteks amaretto, irich crème ja rumm. Kuna maitsekohvi maitse on suhteliselt tugev ja intensiivne, siis sageli tundubki selline kohv liiga vängena. Mõnusa maitsevarjundi annab ka vähese aromatiseeritud kohvipulbri lisamine tavalistele kohviubadele. Samas, tootjafirmade eesmärgiks on naturaalset kohvi maitset täiendada, mitte seda varjutada. Kui maitsekohvi maitse tundub liiga võõras ja intensiivne, siis soovitatakse seda juua koos piimaga. See on kasulik, kuna kohv viib organismist kaltsiumi välja, kuid kohvile lisatav piim kompenseerib seda mõnevõrra. Enda kohvijoomise kogemustest võin öelda, et ega alati ei peagi uue maitseelamuse saamiseks ostma maitsekohvi. Koduste vahenditega saame ka ise luua huvitavaid maitse elamusi, lisades need siis kas kohvipulbri sekka või hoopiski hiljem, juba valmis kohvile. Näiteks: · kõiksugused vürtsid (väikesed ingveri tükikesed, kindlasti kadakamarjad, muskaatpähkel, aga miks mitte ka nelk, rosépipar). · klassikaline on muidugi vanillikaun, selle puudumisel vanillsuhkur. · sageli kuulub kohvi juurde kardemon ja kaneel. · tavalise suhkru asemel võib ju edukalt kasutada mistahes suhkrut, fariinisuhkur ehk pruunsuhkur, šokolaadi maitselist tuhksuhkrut või siis hoopiski mett või erimaitselisi siirupeid. Hinnaklass Maitsekohvid on muutunud populaarsemateks ilmselt seetõttu, et inimesed on muutunud vastuvõtlikumateks uute maitsete suhtes ning ka materiaalne jõukus on suurenenud. Maitsekohvide kilohinnad on suhteliselt kõrgemad kui harilikel kohviubadel, seda siis nii oma tootmisprotsessi töömahukuse kui ka eksklusiivsuse poolest. Kilohinnad algavad 200 kroonist ja lõpevad napilt enne 700 krooni. Mõned soovitused maitsva kohvi valmistamiseks (kehtib ükskõik missuguse kohvipulbri puhul): · kõik kohvi valmistamise anumad peavad olema puhtad. · kasuta kohvi valmistamiseks alati ainult ja ainult külma, puhast vett. · vali iga eri liiki kohvi valmistamiseks õige jahvatusaste. · mõõda kohvipulbrit õiges koguses. Kohv on ainult siis maitsev, kui seda on õigesti doseeritud. 7 g on just õige kogus, mis kulub ühe tassi maitsva kohvi tegemiseks. Muidugi kohvi mõõdulusikas tagab alati kaalumise ja mõõtmise täpsuse. · kohvi tuleb alati värskelt serveerida. Kuna kohv sisaldab mõningal määral rasva, siis pikema ajalisel säilitamisel see rääsub ning toob kaasa kibeda ja ebameeldiva kõrvalmaitse. · mitte kunagi ära sega vana, seisnud ning värsket kohvi omavahel, sama kehtib ka jahvatatud kohvipulbri puhul. Kuidas ja kust saada maitsekohvi? Võimalusi on mitmeid. Alati on inimestel ideed otsas kui on tarvis teha sünnipäeva või soolaleiva või tegelikult küll mistahes kingitust. Vastavalt oma võimalustele saab ju osta just nii suure koguse aromatiseeritud kohviubasid kui parasjagu vaja. Teine võimalus selle eksklusiivse kohvi saamiseks on veel: korraldage kohvi joomise õhtuid. Kui viskisõbrad käivad koos ja joovad erinevaid viskisid, siis miks ei võiks korraldada midagi analoogset ka kohviga. Ühenduses on ju jõud! Pealegi kulub üheskoos kohvi nautides raha vähem ning hea seltskond on samuti tagatud. Head kohvi juues jätkub juttu ikka kauemaks. Maitsekohvisid müüakse kõikides suuremates kauplustest, kus on eraldi kujundatud letid. Tavaliselt on seal võimalik ka oad kohe ära jahvatada, mis teeb selle teenuse väga mugavaks. Maale, väikestesse poodidesse need kahjuks ei jõua oma suhteliselt kõrge hinna ja sellest tulenevalt siis ka vähese ostetavuse tõttu.