Vastlapäevaootuses
Retseptid
8. veebruar 2007, 22:00

Head sõbrapäeva!

Kust pärineb sõbrapäeva traditsioon ja millise hõrgutisega oma sõpra sel puhul üllatada? Alati tahetakse olla lähedastega üheskoos, maiustades millegi sootuks teistsugusega. Kindlasti sobivad sõbrapäevaks mitmesugused südamekujulised toidud.

See maailm hoiab mind nii palju ja nii kaua

Kui on veel inimesi, kes mind armastavad

/ Viiu Härm /

Sõbrad ja lähedased on need, kelleta elu oleks justkui tühi sidrunikoor. Inimene, kellel on sõbrad, on rikas. Tema maailm on kirju ning musti ja hall toone satub sinna seetõttu harvem – on kelle najale toetuda, kellelt vajadusel abi saada ning kellega lihtsalt koos olla. Vahel pole midagi enamat tarvis!

Sõpru ei pea olema palju, kuid selle eest peavad nad olema Tõelised Sõbrad. Ideaalne oleks kui pereliikmed on ka sõbrad. Sageli ütlevad elurõõmsad emad, et nendel on lastega sõbrasuhe. Mida see tähendab? See näitab seda, et lastel on vanematega, naisel mehega millestki rääkida, neil on koos tore aega veeta. Nad tahavad olla koos!

Aastas üks päev on kuulutatud sõbra ja võib-olla laiemalt ka sõpruse päevaks. Selle päeva pidamise traditsioonid pärinevat aastast 200 Roomast. Legendi järgi peetakse seda päeva piiskop Valentiniuse auks, kes hakkas paari panema Rooma sõdureid ja nende armastatuid. Kuna nende laulatamine oli ametlikult keelatud kõikide tolle aja seadustega, siis mõisteti piiskop Valentinius vanglasse. Tänulikud noorpaarid saatsid talle vanglasse kirju, kaarte ja lilli. 14. veebruarit, mil piiskop hukati, on hakatud tähistama kui armastuse ja sõpruse päeva. Eestis on hakatud Valentini- ehk sõbrapäeva pidama alates 1980ndate aastate lõpust.

Tavapäraselt saadetakse sõbrapäevaks südametega kaarte, lilli ja shokoloaadi. Ühised hetked ja koosveedetud aeg on heaks aluseks pikaajalisele ning tugevale sõprusele. Miks mitte kutsuda sõbrad endale külla ja pakkuda neile sel päeval midagi „sõbralikku”, hinge ning meelt kosutavat? Alati tahetakse olla koos sõpradega, lähedastega üheskoos, maiustades millegi sootuks teistsugusega. Kindlasti sobivad sõbrapäevaks mitmesugused südamekujulised toidud.

Sõbrapäevaks võib valmistada kas mitmekäigulise õhtusöögi või ainult mõne, kuid efektse ja suupärase roa. Kindlasti võiks läbivaks motiiviks olla süda ja punane värv. Südamekujulise toidu saad siis kui kasutad sama kujuga erineva suurusega piparkoogivorme. Punast värvi saad toidule lisada kasutades krevette, punapeeti, punaseid marju ja komme.

Pastasalat

200 g värvilist pastat

½ lavakurki

1 väiksem porrulauk

200 g sinki

200 g paprika-maisi-hernekonservi

1 sl toiduõli

soola

Salatikaste:

200 g majoneesi

200 g hapukoort

maitse järgi soola

½ tl suhkrut

Vene sinepit

Pane vesi keema ning lisa sinna hulka pisut toiduõli ja soola. Kalla pasta keevasse vette ning keeda valmimiseni, umbes 10-12 minutit. Kurna ning loputa pasta külma veega.

Tükelda sink, värske kurk porrulauk, nõruta paprika-maisi-hernekonserv ning lisa tükeldatud toiduained pastale.

Valmista salatikaste. Sega kokku majonees, hapukoor, maitseaine ning kalla salatile. Sega ning serveeri südamekujulise rukkileivaga.

Pitsa sõbrale

Pitsapõhi:

2 dl vett

25 g pärmi

½ tl soola

5 sl toiduõli

5 dl nisujahu

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool. Sega juurde nisujahu ning kõige lõpuks toiduõli. Lase tainal kerkida kahekordseks.

Kui tainas on kerkinud, siis rulli tainas laiali ning lõika südamekujulise vormi abil sobivad pitsapõhjad.

Tõsta pitsapõhjad ahjuplaadile ja lase kerkida senikaua kuni valmistad pitsa katet.

Pitsakate:

200 g sinki

150 g porrulauku

4 sl tomatipastat

200 g juustu

4 tomatit

pitsamaitseainet

Tükelda porrulauk ja sink ning prae need pannil kergelt läbi. Määri pitsa põhajd tomatipastaga. Seejärel aseta pitsakate põhja peale ning kõige lõpuks lisa tomativiilud ja riivitud juust. Küpseta 250 kraadi juures 10-15 minutit.

Kanalihavardad riisiga

2 dl jasmiini riisi

5 dl vett

1 punane paprika

4 kanafileed

1/4 sidrunimahl

1 tl soola

½ tl küüslaugupipart

½ spl rosmariini

½ dl oliivõli

paprikapulbrit

grillvarda-

d

Soolaga maitsestatud keevale veele lisatakse riis ning keedetakse madalal kuumusel valmis (orienteeruvalt 10-15 minutit). Riis on valmis kui vesi on riisi imendunud. Peale keetmist lastakse veel järelvalmida kaanega kaetud potis umbes 15 minutit.

Hõõru kanafileed sidrunimahla ja õliga, maitsesta soola ja pipraga mõlemalt poolt, puista üle rosmariini ja siis paprikapulbriga. Tükelda filee ja lüki vardasse ning grilli grilli ahjus umbes 6-7 minutit.

Seniks kuni kana ahjus valmib, serveeri riis. Selle jaoks võta suuremat sorti südamekujuline (piparkoogi)vorm, pane see taldrikule ning täida vorm riisiga. Vajuta kahvliga riis ühtlaselt vormi. Jasmiini riisi eeliseks on selle mõningane kleepuvus, mis vormi püsima jäämisel on tarvilik.

Võta väiksem südamekujuline vorm ning aseta vormis oleva riisi peale ning täida vormi järgi peeneks tükeldatud punase paprikaga. Vormi ei ole vaja paprikaga ääreni täita. Eralda mõlemad vormid. Tõsta kanavardad riisi kõrvale ning serveeri kuumana.

Pirnikook

4 dl nisujahu

1,5 dl suhkrut

2 tl küpsetuspulbrit

1½ dl piima

2 pirni

4—5 dl õunapüreed

kate:

75 g võid

½ dl suhkrut

1½ dl kaerahelbeid

1 tl kaneeli

Sega küpsetuspulber nisujahu hulka, seejärel sega sinna juurde suhkur ja piim. Soovi korral võid kasutada mikserit. Kata ahjuplaat (20x30 cm) küpsetuspaberiga ning kalla tainas sinna peale. Kui ahjuplaat on 30x40cm suurune, siis tee kahekordne kogus tainast.

Puhasta pirnid, lõika õhukesteks viiludeks ja lao tainale. Pirniviilud kata õunapüreega.

Katte valmistamiseks sulata või, lisa sinna hulka kaerahelbed, suhkur ja kaneel. Sega korralikult ning riputa segu ühtlaselt õhukese kihina koogile. Küpseta 200 ºC juures umbes 20 min. Lõika piparkoogivormiga südamekujulised tükid ning serveeri vaniljejäätisega.

Hõlpsasti valmistatav jäätisetort

6 dl vaniljejäätist

2 dl vaarikaid

Kaunistuseks 2-3 dl vaarikaid

Purusta vaarikad ning sega need kiiresti poolpehme jäätise hulka. Kasuta jäätise südamekujulist koogivormi, selle puudumisel võid jäätise-marjasegu asetada kilega vooderdatud kandilisse vormi. Seejärel asetad segu 2-3 tunniks sügavkülmikusse. Peale sügavkülmutamist lõikad suure südamekujulise (piparkoogi vormiga välja tordi ning kaunistad marjadega.

Võid teha ka pisikesi portsjontordikesi.

Vaata kindlasti ka Merilini südameküpsiseid!