Retseptid
8. september 2005, 21:00

Kõik,kõik on uus septembrikuus ehk suuname lapsed kööki

Kalender näitab küll suve, kuid sisetunne teab, et tegelikult on juba sügis. Puhkus on tekitanud kohutava augu töögraafikusse: tuleb jätkata pooleliolevaid projekte, alustada uusi, kirjutada aruandeid, teha statistikat ja veel paljut muud. 

Tundub, et 24 ööpäevatunniga pole võimalik selle kõigega toime tulla. Ka lapsed käivad taas koolis ning nende kooli viimine, koolist toomine ning trennide-ringide graafik tundub olevat tõeline pähkel ning aja planeerimine nõuab tohutut kombineerimist ja lausa kõrgema matemaatika tundmist. Laste ilmeilt on kadunud ootusärevus ja uudsuse helk. Värvikirevatesse rõõmsanäolistesse vihikutesse on kirjutatud juba pikki arvuderidu, võõrsõnu ja harjutusi ning neist on saanud igapäevased töövahendid nagu imearmsast roosiga päevikustki, mis nüüdseks täidab oma tavaülesannet- sinna tuleb kirja panna ülesantud õppetükid.

Hommikud on argipäevaselt hullumeelsed uniste ja mossis nägude, vannitoajärjekorra ning taganttõukava ajapuudusega. Vanemad joovad käigult kohvi, lapsed ampsavad võileiba või pistavad õuna taskusse ning pere lähebki kogu päevaks lahku- kes kooli, kes tööle, et õhtuväsimuses taas kohtuda, mõned sõnad vahetada ja unistada vaid rahust ja vaikusest. Ja me teame, et sellises tõtlikkuses oleme juba jõuluks kui mahlatud sidrunid, kes vaid uuest puhkuseajast unistavad...

Kui aga alustaks sel tööhooajal teisiti: rahulikult, läbimõeldult ja mõnuga!

Inimese üks elu põhitegevustest ja naudingutest on söömine, millele kulub päevas 1-2 tundi. Iga toidukord on inimorganismi jaoks oluline. Et söömine on teatud mõttes sotsiaalne tegevus, muutub tähtsaks ka see, kuidas, kellega ja mida me sööme.

Kuigi hommik on kiire aeg, saab siiski päeva esimest toidukordagi kogu perega nautida, tehes osa ettevalmistusi juba õhtul ning tõustes tavapärasest ärkamisajast veidi varem, et keeta kohvi ja teed, putru, küpsetada omletti või teha võileibu. Heaks hommikuseks kõhutäiteks on ka värskeltküpsetatud kuklid, mis tehtud spetsiaalsest pärmitaignast ning õhtul külmkappi hommikust küpsetamist ootama pandud, peekon ja munad, kartulisalat viineriga, pannkoogid, vahvlid ning kõik muud head vanad traditsioonilised hommikusöögid meilt ja mujalt.

Lõunaga pole muret. Täiskasvanud võtavad selle kodust kaasa või einetavad väljas, lastele pakutakse sooja koolilõunat. Murelikuks teeb hoopis see ajavahemik, kui vanemad veel tööl, aga lapsed juba kodus. Üks võimalus on täita külmkapp poest saadavate valmistoitudega, mis vajavad vaid mikrolaineahju abi, et neist soe lõuna saada, kuid tihti on need mittemaitsvad ning toiteväärtuslikult seisukohalt ebasobivad ja on seega kasutatavad siiski vaid hädaolukordades. Teiseks võimaluseks on soojendada eelmisest õhtust ülejäänud toitu, kui ülejääki on. Vähe on aga emasid, kellel on aega ja jõudu õhtul spetsiaalselt järgmiseks lõunaks mõni roog valmis keeta. Jääbki üle kolmas ja viimane võimalus- laps kööki suunata ning õpetada ta lihtsatest asjadest lihtsat rooga valmistama. Hea oleks koos lapse või lastega köögilaua taha maha istuda ning paika panna nädalalõunate menüü ning välja kirjutada selleks vajaminevad toiduained. Ka sisseostud võiks nädalalõpul koos ette võtta ning seejärel toiduainedki koos külmkappi ja kappidesse ära panna, et lapsel oleks täielik ülevaade, kus miski asub. Samas peaks tegema ka köögikappide ekskursiooni, et noor kokk teaks, milliseid köögitarvikuid ja nõusid kodus on ja kust neid vajadusel leida. Pelae seda tuleks tutvuda koduse köögikirjandusega ning võtta näitlikuks õppetunniks paar lihtsat retsepti, need läbi lugeda, läbi arutada ning koos peakokaga nende järgi toidud valmis teha. See sisendab lapsele oskamise- ja kindlustunnet, et ta järgmisel korral juba ise katsetada julgeb. Perekondliku kokkamise käigus tuleb seletada töövõtteid, töövahendite kasutamist, ohutusnõudeid ning kõike vajalikku, mis tavaliselt köögiukse taha jääb, kui ema seal üksi toimetab.

Kuidas köögis ohutult ja ökonoomselt toimetada ?

1. Loe retsept algusest lõpuni läbi. Ole kindel, et said kõigist tööetappidest ja- võtetest aru, kui ei, loe uuesti ning otsi vajadusel lisamaterjali mõnest kokaraamatust või Internetist.

2. Ole kindel, et sul on kodus olemas kõik retseptis nõutavad toorained. Kui ei ole, mõtle, kas saad midagi mõne muu toiduainega asendada.

3. Enne söögitegemise alustamist võta välja kõik vajalikud toiduained ning töövahendid, pane töölauale ka köögipaber, millega saad vajadusel käsi ja lauda pühkida.

4. Kasuta toiduvalmistamisel põlle ja lühikeste varrukatega riideid. Nii säästad end õhtusest pesupesemisest. Pikad juuksed säti kinnisesse soengusse, et need söögitegemist ei segaks ning et karvad toidu sisse ei pudeneks. Karvane supp pole just meeldivaim roog.

5. Enne tööle asumist pese käed korralikult seebiga puhtaks, sest hea toidu esimeseks eelduseks on täielik puhtus.

6. Nüüd on aeg panna käima oma lemmikmuusika. Selle saatel töötamine muudab söögitegemise tõeliselt loominguliseks ja lõõgastavaks protseduuriks, mille käigus ununevad TV- seriaalid ja Interneti- jututoad.

7. Enne puuviljade ja juurviljade tükeldamist pese need hoolikalt puhtaks, vajadusel koori.

8. Liha, kala ja kana lõikamiseks oleks eelistatud eraldi lõikelauad. Peale toore liha töötlemist pese hoolikalt nii käed, nuga kui lõikelaud.

9. Toiduvalmistamiseks kasuta vaid värskeid ja heakvaliteedilisi tooraineid, millel on meeldiv lõhn ja normaalne konsistents. Jälgi pakenditel kehtivuskuupäevi.

10. Noaga töötades ole äärmiselt ettevaatlik ! Noa tera hoia endast eemale, mitte enda poole.

11. Kõige sagedasem trauma köögis on põletus. Selle vältimiseks võta teadmiseks järgmised nõuanded: kasuta tuliste pottide ja pannide tõstmiseks ja liigutamiseks ALATI pajakindaid või –lappe. Seda tee ka siis, kui teed toitu mikrolaineahjus. Kõige suurem põletuste tekkimise oht on rasvainega praadimisel, eriti siis, kui paned pannile toiduaineid praadima. Need tuleb pannile asetada ettevaatlikult ja „endast eemale“. Rasv pritsib vähem, kui enne praadimist raputada pannile veidi soola. Sama lugu on ka toiduainete asetamisel keeva vette. Ära kukuta neid kõrgelt potti, vaid pane ettevaatlikult ja tasa ja targu. Ära ava keeva poti kaant järsult, sest kuum aur põletab sama hästi kui lahtine tuli. Tõsta kaas endast eemale, kasutades pajalappe. Tõsta kuum pott või pann kuumaalusele ning jälgi, et sa ei haaraks sellest ilma pajakinda või – lapita !

12. Kui juhtub, et kõigist ettevaatusabinõudest sõltumata põletus ikka tekib, hoia põlenud kohta mõnda aega külma vee all, tupsuta seejärel köögipaberiga kuivaks ning lase põletuskohale Panthenoli vahtu.

13. Ole ettevaatlik ka toidu proovimisel. Kasuta selleks pika varrega lusikat ning lase toidul enne veidi jahtuda, kui lusika suhu pistad.

14. ÄRA UNUSTA KORISTAMIST! Pane ära kõik ülejäänud toiduained, mida kokkamisel kasutasid. Kuivained-maitseained köögikappi ja riiulile, muud toorained külmkappi. Pese korralikult kõik nõud või pane nad nõudepesumasinasse. Pühi puhtaks tööpinnad, põrand ning puhasta pliit, vastasel korral ei luba peakokk sul kööki enam kasutada.

15. Kui su kõht on täis, kuid toitu jäi üle, jahuta see kiiresti, pane suletud anumasse ja külmkappi.

Kuklieine

üks kukkel

praemuna

majoneesi-

ketshupikastet

2 singiviilu või grillitud kanafileed

salatilehti

marineeritud kurki

Pane pannile veidi õli, kuumuta ning löö pannile muna ja lase paar minutit vaiksel tulel praadida. Kui muna on piisavalt hüübinud, pööra see pannilabidaga teistpidi, keera pliidil tuli alt ning lase munal teiselt poolt küpseda. Seejärel tõsta taldrikule ja lase jahtuda.

Lõika kukkel pooleks ning määri mõlemad pooled majoneesi-ketshupikastmega, kata salatilehtede, singiviilude või kanaribade ning kurgiliistakutega. Lõpuks pane ühele poolele praemuna ning vajuta kuklipooled kokku.

Ahvatlev kalapala

2 Rukkipala poolikut

4 kalapulka

ketshupi-

majoneesikastet

marineeritud kurgiviile

2 viilu juustu

Kuumuta kalapulki mikros või prae pannil väheses õlis. Rösti Rukkipalad rösteris. Määri leibadele kastet, aseta kummalegi 2 kalapulka, kurgiseibid ja juustuviilud. Kuumuta mikros, kuni juust on parajalt sulanud.

Serveeri tomatisalatiga.

Tomatisalat

1-2 tomatit

2 sl hapukoort

hakitud tilli

soola

pipart

(1/4 punast sibulat)

Lõika tomat sektoriteks (ja haki sibul kuubikuteks). Puista üle hakitud tilliga, maitsesta soola ja pipraga ning sega hulka hapukoor.

Toitev leiva-munapuder

6-8 viilu vanemat leiba

2 dl piima

2 muna

õli

soola

pipart

Lõika leivaviilud kangideks. Kuumuta pannil õli ja prae selles leivatükid, lisa piim, lase keema. Keeda pannitäit seni, kuni piim on leivatükkidesse imendunud. Nüüd lisa munad, sega korralikult ja küpseta valmis.

Serveeri tassi piima ja võisilmaga.

Kiirnuudli-oa-fetapada

1 pk nuudleid

1 purk valgeid ube tomatikastmes

fetajuustukuubikuid

val-

get pipart

sibula- või küüslaugupulbrit

Pane kaussi vesi, murenda sellesse nuudlid ning keeda neid mikros 2 minutit. Sega nuudlite hulka oakonserv ning fetakuubikud ning maitsesta. Kuumuta toitu mikros veel 1-2 minutit.

Nuudlipakis olevaid maitseaineid ära kasuta !

Frikadellipasta

1 osa pastat

3-4 osa vett

väikseid frikadelle

veidi piima

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees: lase vesi keema, lisa sool ( soola asemel võid kasutada puljongikuubikut) ja väike sörts õli. Keeda pasta valmis, kuid mitte lödiks ! Pane kraanikaussi sõel ning vala keenud pasta sellesse, nõruta ning kalla potti tagasi. Samal ajal, kui keeb pasta, lase teises potis vesi keema ning puista sellesse frikadellid, keeda umbes 5 minutit ning kurna ja lisa pastale. Kalla pasta-frikadellisegule veidi piima. Kuumuta rooga pidevalt segades paar minutit. Serveeri ketshupi ja värske salatiga.

Peekonispagetid

Keeda spagetid samal moel, kui eelmises retseptis kirjeldatud. Lõika sobiv kogus peekoniviile ribadeks ja prae pannil krõbedaks. Sega spagetid ja peekon ning löö nende hulka üks muna. Maitsesta ja lase toidul järelkuumuses veidi hüübida.

NB! Järelkuumuses hüübimine on see, kui keerad elektripliidil tule alt ning jätad panni veel plaadile !

Kiirkartulipuder viineritega

0,3 l vett

3 viinerit

pool kotti Felixi kartulipudruhelbeid

Pane vesi patta ja lase keema. Lase viinerid ettevaatlikult vette ja keera tuli alt. Võta viinerid kahvli või kurnlusikaga veest välja ja aseta taldrikule. Puista viinerikeeduvette pool kogust kartulihelbeid, sega korralikult, lisa ülejäänud helbed ja sega veel, soovi korral võid samal ajal panna pudrusse ka veidi võid. Kui puder on nii paks, et seda saab kahvliga tõsta, on see valmis. Tõsta puder viinerite kõrvale taldrikule ning serveeri kurgiviilude ja tomatisektoritega. Toidu võid üle raputada hakitud maitserohelisega.

Tomatikorvikesed

1 suur tomat

1 väike kurk

hakitud tilli

2 makrapulka

1 sl majoneesi

2 viilu juustu

Lõika tomat pikuti pooleks ning õõnesta lusikaga seemneosa välja. Haki kurk, makra ja till, lisa majonees ning sega. Täida salatiga tomatipoolikud, aseta neile juustuviil. Kuumuta mikros seni, kuni juust on mõnusalt sulanud.

Jogurtilõuna

2 dl jogurtit

1 dl marju või puuviljatükke

2 sl kodujuustu

Vala jogurt kausikesse, sega sellesse marjad või puuviljatükid ning kodujuust. Peale riputa oma lemmikmüslit või pähklisegu.

See oli väike valik kiiretest ja lihtsatest toitudest, mida laps peale kooli võiks valmistada. Õnneks on laste mõttemaailm äärmiselt loov ja vastuvõtlik ning mõne aja möödudes sellest hetkest, kui tema jaoks köögiuks ja – maailm avanes, on tal endal mitmeid uusi ja huvitavaid retsepte, mille järgi toitu valmistada. Tasuks ringi vaadata ka raamatupoodides, kus on huvitavaid kokaraamatuid lastele ja algajatele kokkadele. Kokandushuvilisele lapsele on see parim kingitus ja innustus.

Ühel päeval juhtub aga kindlasti nii:

Peakokk rühib väsinu ja kurnatuna kodu poole, mõlema käe otsas raske toidukott, ning terve tee mõlgub mõtteis menüü, mida kiiresti ja valutult koju jõudes rakendada. Koduust avades lööb aga ninna hõrgutav toidulõhn ning tuttav lapsehääl hõikab köögist: „Emps, tule sööma !“