Retseptid
22. august 2005, 21:00

Tex-Mex menüü

Huvitav Mehhiko- või Tex-Mex stiilis menüü, mis sobib nii noortele kui vanadele.

Hakkliha-oahautis

Vürtsikas hautis, mis sobib ühtviisi hästi nii maisitshipsidega dippimiseks kui U-kujuliste krõbedate tacotaskute, tortiljade või muidugi ka üliõhukeste pannkookide ehk kreppide täitmiseks.

300 g hakkliha

1 sl õli

1 suur sibul

2 porgandit

1 sellerivars

1 purk purustatud tomateid

2 purki valgeid ube tomatis

0,5 tl küüslaugusoola

maitse järgi tshillimaitseainet või

Cayenne’i pipart

soola

2 pakki tex-mex tortiljalaaste, maisilaaste või 1 pakk tex-mex tacosid (12 tk)

Kuumuta lahtinäpitud hakkliha keskmisel kuumusel õlis kuni punase värvuse kadumiseni; tõsta pannilt ära. Kuumuta seejärel peenestatud sibulat, sellerivart ja jämedalt riivitud porgandit õlis madalal kuumusel 8–10 minutit. Lisa hakkliha ja tomatihoidis, maitsesta soovikohaselt ning lase 15 minutit ilma kaaneta haududa. Segu peaks selleks ajaks olema küllaltki paksuks keenud. Lisa oad koos säilitusleemega ning lase veel paar minutit keeda. Kontrolli maitset ning lisa soovi korral põletavaid vürtse. Tõsta segu madalasse kaussi ning aseta laastud või tortiljad ligidusse; vajalik on ka lusikas segu ammutamiseks ning paberservjetid.

Köögiviljatäidis

3 suurt punast paprikat

3 suurt porgandit

1 suur porru

2 sl õli

4 küüslauguküünt

2 tl jahvatatud paprikat

0,5 tl purustatud musta pipart

1 tl soola

2 tl kuivatatud basiilikut

400 g kodujuustu

Hauta peenestatud köögivili õlis pehmeks, lisa haudumise ajal maitseained. Tõsta pliidilt, lase veidi jahtuda ning tõsta ettevaatlikult kodujuustuga kokku.

Kana-riisi-köögiviljatäidis

8 tortiljat

4 broilerifileed

2 sl õli

1 suurem porru

1 küüslauguküüs

1 keskmine suvikõrvits

1 roheline paprika

2 sl tðillimaitseainet või

0,5 tl Cayenne’i pipart

2 dl põletavat salsat

2 sl laimimahla

4 dl keedetud riisi

soola

Lõika kanaliha pisikesteks tükkideks ja prae suurel sügaval pannil kuumas õlis kahe portsjonina kiiresti pruuniks. Tõsta vahukulbiga pannilt ära. Vähenda kuumust. Pane pannile peenestatud porru ja küüslauk, peenteks ribadeks lõigatud paprika ja jämedalt riivitud suvikõrvits ning kuumuta segades umbes 5 minutit. Lisa pannile kanaliha ja kõik ülejäänud ained, lase 10 minutit haududa. Viimistle maitse.

Magusad rullid

8 tortiljat

200 g mõrushokolaadi

2 sl võid

250 g paksu hapukoort

0,5 tl jahvatatud kaneeli

Sulata tükikesteks murtud shokolaad koos võiga madalal kuumusel; sega aeglaselt, aga pidevalt. Lisa juurde kaneel ja hapukoor. Määri igale tortiljale shokolaadisegu, keera tihedalt rulli ja aseta üksteise kõrvale kaanega karpi, liitekoht all. Hoia enne serveerimist vähemalt tund aega külmkapis, et täidis tahkuks. Lõika rullid kas pooleks või lühikesteks tikusuupisteteks.

Banaani-õunatäidisega tortiljad

4 Tex-Mex maitsestamata tortiljat

Täidis:

2 õuna

2 banaani

1 sl võid

2 sl pruuni suhkrut

0,5 tl Santa Maria jahvatatud ingverit

Pinnale:

4 sl pruuni suhkrut

Lisandiks:

pool väikest pakki Ekströmi paki-vanillikastet

Valmista vanillikaste pakendil leiduva juhise kohaselt ja jäta paisuma. Lõika kooritud õunad umbes sentimeetristeks tükkideks, banaanid 1 cm paksusteks viiludeks. Hauta õunatükke võis 3–4 minutit, maitsesta pruuni suhkru ja ingveriga. Lisa banaaniviilud ja kuumuta õrnalt segades veel paar minutit. Tõsta iga tortilja ühele servale puuviljasegu, keera rulli ja tõsta ahjuvormi. Riputa tortiljade pinnale pruuni suhkrut ja kuumuta grillelemendi all või 225° juures, kuni suhkur sulab. Lõika rullid pooleks, jaga taldrikutele ning tõsta peale vanillikastet.

Nüüd aga ka pakkimismaterjalist ehk ümbristest:

Tortilja, lavaði ja lefse retseptid leiad küpsetamise teemast, kus nad kõigile nähtavad ja muidu läheb siin tekst liiga pikaks

Viimane võimalus – imeõhukesed pannkoogid

Kloppige veest, paarist lusikatäiest õlist ja jahust vedel krepitaigen. Laske paar tundi seista jahu paisumiseks ja praadige õlise paberiga ülehõõrutud teflonpannil õhukesed koogid. Mida vähem kasutate õli, seda vähem “pannkoogisem” jääb maitse. Maitset aitab palju muuta ka see, kui kasutate piima asemel soolakat mineraalvett. Kookide kokkukleepumise vältimiseks pange vahele paberservjetid.

Räpid toorjuustu, kurgi ja tomatiga 16 tk

1 suur porru

8 tomatit

1 suur lavakurk

1 sl õli

400 g tshilli ja paprikaga maitsestatud toorjuustu

soola

purustatud musta pipart

2 potti salatit

2 pakki Tex-Mex tortiljasid (16 tk)

Lõika porru hele osa pikuti lõhki, loputa muld kihtide vahelt välja; lõika õhukesteks viiludeks ja kuumuta pannil õlis pehmeks. Lase jahtuda. Lõika kurk pisikesteks tükkideks, sega teelusikatäie soolaga ja kalla suurele sõelale nõrguma. Kasta tomatid mõneks sekundiks keeva vette ja tõmba koor maha. Poolita tomatid põigiti ja õõnesta pehme sisu välja, lõika viljaliha väikesteks tükkideks. NB Eelnevad protseduurid on vajalikud selleks, et kurgimahl ja tomatisisu ei muudaks täidist ülemäära vedelaks. Sega köögivili pehme toorjuustuga ja maitsesta. Pihusta tortiljale veidi vett, aseta sellele salatileht, vajuta roots sõrmedega pehmeks. Tõsta tortilja keskele täidist, keera selle peale kõigepealt tortilja alumine serv ning seejärel küljed, nii et moodustub pealt lahtine torbik. Et räpp koos püsiks, mähi alumise otsa ümber paberservjett.

Särtsaka täidisega räpid 8 tk

400 g keeduvorsti või sardelle

1 purk tðilliga maitsestatud purustatud tomatit

jahvatatud paprikat

kuivatatud basiilikut

soola

2 suurt kõva õuna

8 tortiljat või õhukest pannkooki

Lõika sardellid peenteks ribadeks ja prae suurel pannil väheses õlis pruuniks, lisa tomatihoidis ja maitseaineid ning kuumuta, kuni segu muutub paksemaks. Lase veidi jahtuda, sega juurde kangikesteks lõigatud õunad ja maitsesta lõplikult. Pane iga tortilja keskele kuhjake täidist, tõsta selle peale alumine serv ja seejärel küljed. Mähi räpi alumise otsa ümber paberservjett. Pihusta tortiljadele veidi vett ja kata vaagen kuivamise vältimiseks läbipaistva tordikupliga, mis peaks peale jääma ka laual.

Tortilja-suupisted

Vürtsikate mahlaste võiete abil saab tortiljadest või nende asendajatest meisterdada rullbiskviidilõikudega sarnanevaid sõrmesuupisteid. Võtke tortiljad pakendist välja, lahutage ettevaatlikult üksteisest ja pihustage külma veega mõlemalt poolt niiskeks. Laduge uuesti virna, asetades vahele küpsetuspaberi tükikesed, ning katke pealt niiske rätikuga. Kogu see protseduur aitab muuta praktiliselt ainult maisijahust ja veest küpsetatud koogikesi elastseks ning sellisena hoida. Võtke tortiljasid rätiku alt ühekaupa ja katke meelepärase segu küllaltki paksu kihiga, jättes välimised servad paari sentimeetri võrra katmata. Et täidis rullimisel välja ei valguks, olgu see külmas tahkunud. Keerake tortiljad tihedasti rulli ja asetage liitekoht allpool suurde, tiheda kaanega sulguvasse toidukarpi. Laske enne serveerimist vähemalt 4 tundi taheneda. Laualeviimiseks lõigake terava noaga kõigepealt maha rullide õhukesed ebaühtlased otsad, tükeldage ülejäänud osa 2 cm paksusteks lõikudeks. NB Enne rullikeeramist võib võide peale asetada rohelise salatilehe, võiete asemel aga võib kasutada ka imeõhukesi singi-, vorsti- või juustuviile.

Kreeka kurgivõie

2 dl paksu maitsestamata jogurtit

2 dl läbi sõela surutud kohupiima

2 sl sidrunimahla

400 g toorest kurki

0,5 tl soola

2 küüslauguküünt

1 sl vedelat mett

0,5 tl purustatud musta pipart

0,5 tl peenestatud tilli

Riivi kurk jämeda riiviga, raputa soolaga üle ja lase sõelal nõrguda; suru lõpuks pihkude vahel kuivaks. Mikserda kõik ained kokku ja lase külmas maitsestuda.

Toorjuustu-

sinihallitusjuustuvõie

200 g maitsestamata toorjuustu

1 sl sidrunimahla

0,5 tl purustatud musta pipart

1 tl suhkrut

1 sl piima

150 g sinihallitusjuustu

2 sl peenestatud petersellilehti

Singi-oavõie

1 purk punaseid ube soolvees

150 g keedusinki

2 küüslauguküünt

0,5 dl sidrunimahla

0,5 dl peenestatud murulauku

näputäis Cayenne’i pipart

soola

purustatud musta pipart

Broileri-toorjuustuvõie

200 g toasooja maitsestamata toorjuustu

(vajadusel 1 sl piima või koort)

2 küpsetatud broileri kintsutükki peenestatult või 1 suur praetud broilerifilee peenestatult

0,5 tl purustatud musta pipart

0,5 tl karrit

0,5 tl jahvatatud ingverit

2 peenestatud küüslauguküünt

0,5 dl peenestatud petersellilehti

Kohupiimavõie ürtidega

100 g võileivamargariini

100 g läbi sõela surutud kohupiima

0,5 dl peenestatud tilli, murulauku, peterselli või

100 g pudendatud sinihallitusjuustu või

2 peenestatud küüslauguküünt

Särtsakas kohupiimavõie

250 g läbi sõela surutud kohupiima

1 peenestatud küüslauguküüs

1 dl tðillikastet

1 tl paprikapulbrit

2 tl suhkrut

Singi-ananassivõie

100 g võileivamargariini

100 g peenestatud keedusinki

1 väike purk purustatud ananassi koos leemega

0,5 tl jahvatatud paprikat

0,5 dl peenestatud siledaid petersellilehti

soola

Toorjuustu-singi-

paprikavõie

200 g toasooja maitsestamata toorjuustu

1 sl sidrunimahla

0,5 tl purustatud musta pipart

1 tl suhkrut

1 sl peenestatud siledaid petersellilehti

100 g peenestatud keedusinki

1 väike punane paprika peenestatult

Tuunikalavõie

200 g toasooja küüslaugumaitselist toorjuustu

1 karp tuunikala vees

2 sl tomatipastat või -püreed

1 dl paksu hapukoort

2 sl peenestatud värsket tilli

soola

Toorjuustu-tomati-

murulaugutäidis

200 g toasooja paprikamaitselist toorjuustu

paar peenestatud tomatit koos seemnetega

peotäis murulauku

maitse järgi küüslaugusoola

näputäis Cayenne’i pipart