Retseptid
18. august 2005, 21:00

Kala küpsetamine süte kohal

Kõige mugavam viis kalade küpsetamiseks õues lahtise tule kohal on fooliumisse või küpsetuspaberisse pakitult. Viimasel juhul saab kala juurde ka veidike lõkkelõhna, fooliumisse pakitud kala aga lihtsalt küpseb.

Kõige mugavam viis kalade küpsetamiseks õues lahtise tule kohal on fooliumisse või küpsetuspaberisse pakitult. Viimasel juhul saab kala juurde ka veidike lõkkelõhna, fooliumisse pakitud kala aga lihtsalt küpseb. See-eest on vähese kogemuse korral fooliumpakki küpsemise jälgimiseks lihtne avada ja uuesti sulgeda. Kala juurde võite panna ka porru- või sibularõngaid ning poolvalmis keedetud kartuleid ja köögivilju; lahjema kala peale veidi võid või heamaitselist õli. Küpsetage kalapakke keskmisel või madalal kuumusel 10–15 minutit. Suure nahaga kalafilee võite samuti küpsetada fooliumisse pakituna. Niristage lihapoolele sidrunimahla ja soola aseainena sojakastet; maitsestage sidrunpipra ja porrurõngastega. Läbiküpsemiseks kulub fileel umbes pool tundi. Terve kala küpsetamine otse sütel ajalehtedesse pakitult on väga muretu viis mahlase küpsekala saamiseks. Eemaldage pea ja sisikond, peske ja kuivatage kõhuõõs ning hõõruge soolaga sisse. Pakkige kala märjakskastetud küpsetuspaberisse. Kui grilli läbimõõt on väike, lõigake kala põiki pooleks. Mähkige pakk seejärel 10–12 suurde paariskülge, keerates lehed ükshaaval võimalikult tihedasti kala ümber. Pange pakk otse kustuma hakkavatele sütele, suuremas elujõus olevate süte puhul aga nende ligidusse asetatud restile; keerake aeg-ajalt teine külg. Umbes 30 minuti pärast, kui kogu ajalehepaber on söestunud, on ka kala söömisvalmis. Paarisresti vahel grillimine on meil kahjuks vähe levinud. Raamatuna avanev ja sulguv, käepidemega varustatud paarisrest hoiab väikesed kalad nagu räimed ja rääbised suurepäraselt paigal ja võimaldab neid küpsetada otse hõõguvatel sütel, mis annab eriti maitsva tulemuse. Määrige paarisraam hoolikalt õliga ja laduge kalad raamide vahele süsteemis “ühe pea ja teise saba”, ning väikese ülekäiguga, st asetage iga kala paari mm ulatuses eelmise peale. Pange raam 30 sekundiks otse sütele, keerake seejärel ringi ja hoidke veel 30 sekundit. Tõstke raam grillrestile ja küpsetage kumbagi poolt veel 1,5– 2 minutit. Võtke kalad raami vahelt välja ja laduge kihtidena kaussi, raputades vahele peent soola. 15 minuti pärast on kalad maitsestunud ja söömiseks valmis. Kalakujulise paariresti vahel on mugav küpsetada terveid suuri kalu või kalafileesid samal viisil kui tavalisel grillrestil. Siin on raami ülesandeks hõlbustada kala ringikeeramist.