Toreadooride ja söögirõõmude maa
Retseptid
20. veebruar 2005, 22:00

Vahtude juurdesegamine ilma neid purustamata

Algaja kodukokale meele teeb sageli kurvaks asjaolu, et hoolikalt vahustatud munavalgete või vahukoo…

Algaja kodukokale meele teeb sageli kurvaks asjaolu, et hoolikalt vahustatud munavalgete või vahukoore õhulisusest ei jää teiste ainetega segunemisel midagi järele. Loogiline seletus. Ülalkirjeldatud väikest õnnetust on lihtne ära hoida, kui mõistate juhtunu põhjust. Vahustamise ajal suunasite te oma jõupingutused sellele, et meelitada munavalge või vahukoore osakeste vahele võimalikult palju õhku. Kui olete selle ülesandega edukalt toime tulnud, saab teie järgmiseks mureks vahu võimalikult pea toimuv segamine teiste ainetega, et saavutada vahu püsivus kas zhelatiini tarretava mõju või taignates kuumtöötlemisel tekkiva valkude koaguleerumise abil. See protsess peab aga toimuma eriliste võtetega, sest vaevaga kinnipüütud õhk jätab vale meetodi kasutamisel munavalge või rõõsa koore maha mõne sekundi jooksul ja vähimagi süümepiinata. Reegel nr. 1. Kergem ja õhulisem aine segage alati raskema hulka. Kallake ükskõik milline vaht alati raskema segu või taigna peale, mitte kunagi vastupidi. Reegel nr. 2. Vaht seguneb hõlpsamini vedelama ja õhulisema seguga. Ohverdage pigem kohe umbes veerand vahust ja segage see ülejäänud ainetega tavalisel viisil. Ülejäänud vahu lisamine sujub siis vaevatumalt ja oluliselt väiksemate kadudega. Reegel nr. 3. Vaht hävib ka iseenesest liiga pikal seismisel. Seepärast olgu teil juba enne vahustamise juurde asumist vajalik vorm valmis pandud ja nõutaval viisil ette valmistatud ning ka kõik muud vajalikud abitööd tehtud. Tarretuv segu peab olema suhteliselt külm, et hüübimine saaks pärast vahu juurdelisamist kohe käima minna. Reegel nr. 4. Vältige igasugust horisontaalsuunas segamist, mis hävitab vahu kiiresti ja põhjalikult. Õige tehnika. Vahu juurdesegamine peaks olema kõige viimane tegevus enne koogi küpsema või tarretise külma panemist ning võtma aega mitte rohkem kui 1,5 kuni 2 minutit. Võtke abivahendiks suur tömbi otsaga plastlusikas, veelgi parem valik aga on laia labaga plastist või kummist taignanoolija. Segage väike kogus vahtu hoolikalt ülejäänud ainetega. Kallake peale ülejäänud vaht ja lõigake seejärel valitud vahendiga kogu kausi sisu piki kujutletavat keskjoont vertikaalselt läbi kuni põhjani. Liikuge seejärel mööda kausi põhja kas vasakule või paremale ja seejärel kausi serva pidi uuesti pinnale. Seal keerake põhjast kaasahaaratud segu tagurpidi vahu peale. Tehke seda võimalikult madalalt ja nii hellakäeliselt kui võimalik. Pöörake nüüd kaussi enda suhtes umbes veerand ringi ja jätkake segu põhjast ülestõmbamist, liikudes kausi põhja suunas ikka ja alati kausi keskjoonelt ja tulles üles piki serva. Töötage sihikindlalt ja kiiresti, kuid mitte kiirustades ega rabeldes. Lõpetage segamine otsekohe, kui vaht on enam-vähem segunenud, sest liigne segamine on alati halvem kui veel kergelt ebaühtlane segu. Kui võimalik, valige vähemalt esimestel kordadel segamiseks klaasanum, mis laseb teil protsessi paremini jälgida. Jahu ja vaht. Kui teil on vaja segada jahu ja muid kuivi aineid munavahu hulka (nt biskviittaigna puhul), tehke seda läbi sõela, hajutades ained vahu pinnale võimalikult ühtlaselt. Tervetest munadest ja suhkrust mikseriga väga tihedaks löödud vaht ei purune küll nii hõlpsasti kui munavalgevaht, kuid põhjast ülespoole tõstmine tuleb siingi ainult kasuks.