Kiudainerikkad toidud

Kukeseenesupp 

Ingrem Raidjõe, 19. detsember 2016, 06:40
KukeseenesuppFoto: Seljamaa Fotostuudio

Kogus: kuuele

Koostisosad
50 g Või
2 tk Sibul
400 g Värsked või külmutatud (150 g) kukeseened
30 g Kuivatatud lehterkukeseened
75 ml Dessertvein Põltsamaa Kuldne
3 dl Uluki-, köögivilja või kanapuljong
1 dl Seeneleotusvedelik
1 tk Suur kartul
750 ml Vesi
1 tk Küpsetatud küüslauk
200 g Vahustatud piim
SERVEERIMISEKS
Petersell
1 tk Väike küüslauguküüs
Värskelt riivitud sidrunikoor
Hakitud metspähklid

Valmistamine

1. Pane lehterkukeseened pooleks tunniks toasooja vette likku. Jäta mõned ilusamad kukeseened kaunistamiseks. Kuumuta võis hakitud sibul klaasjaks, lisa hakitud kukeseened ja veest pigistatud lehterkukeseened ning prae küpseks. Vala pannile Põltsamaa Kuldne, keeda, kuni alkohol on aurustunud ja vedelik kokku keenud. Lisa kastrulisse puljong ja seeneleotusvedelik ning kooritud ja suurteks tükkideks lõigatud kartul ja vesi. Aja keema ja keeda, kuni kartul pehme. Lisa terve küüslaugupea, mis on õliga määritud ning 180-kraadises

ahjus 20 min küpsetatud. Püreesta supp saumikseriga või köögikombainis. Enne serveerimist sega juurde soojalt vispliga või kohvipiimavahustajaga vahustatud piim.

2. Prae mõned allesjäänud seened võis kuldseks. Haki küüslauguküüs ja petersell imepeeneks, riivi sidrunikoor ning sega hakitud pähklitega. Tõsta supp tirinasse ja kaunista praetud seente ning peterselli-pähkliseguga.