Merle marineeritud haugFoto: Andra Kalda
Merrit Kiho 14. november 2016 05:35
Haug meie mere vetes ringi ei torma. Aga õnneks mu vanema õe Merle kaasa Heiki paadunud kalapüüdmishull, kes kaob igal võimalikul ja võimatu kodunt kalavetele. Ja see retsept pärinebki õelt, kes pika nurumise peale ohkas ja selle kirja pani. Miks ohkas? Seepärast, et tavaliselt ta koguseid ei mõõda ega kaalu, vaid teeb tunde ja tuju järgi. Seekordseks saagiks osutus kolme ja poole kilone haug, millest tulenevad ka järgnevad kogused.

Koostisosad
3.5 kg Haug (või 1.5 kg fileed)
4 tk Muna
Nisujahu
Oliiviõli
MARINAAD
1 l Vesi
10 tk Vürtsitera
10 tk Nelgitera
1 peotäis Sinepiseemned
1 tk Porgand
1 tk Sibul
Suhkur
Sool
4 spl Äädikas 30%

Valmistamine

1. Puhasta ja fileeri kala. Kui tervet kala kätte ei saa, vaata peenemast poest fileed, mida siis kulub pooleteise kilo jagu.

2. Lõika filee suupärasteks tükkideks, soola õrnalt ja paiguta tunnikeseks külmkappi.

3. Paneeri kalatükke esiti lahtiklopitud munas ja siis jahus. Prae pannil oliiviõlis. Jäta kalad hommikuni kaussi jahtuma.

4. Uuel päeval lase vesi potis keema ning viska sekka vürtsi- ja nelgiterad, sinepiseemned ning viilutatud porgand ja sibul.

5. Keeda, kuni porgand on poolpehme, siis lisa suts soola ja suhkrut ning äädikas.

6. Pane kalad purki, vala peale tuline marinaad ja sule purgid kohe. Jahtunud purgid säilivad külmkapis kuni kaks nädalat.