Kreemjas krevetisuppFoto: Mari Liis Ilover
Lihatoidu retseptid
14. november 2016, 06:22

Kreemjas krevetisupp

Krevettide puhastamisest järele jäänud pead ja koored ei ole sugugi prügikastikraam. Neis on veel piisavalt maitset, et seda jaguks ka hõrgule püreesupile. Valminud leem on tugeva, magusa ja merelise maitsega. Köögiviljad annavad toekust, koor võlub supi sametiseks.

Koostisosad
250 g Krevetipead ja -kestad
600 ml Vesi
2 tk Loorberileht
10 tk Musta pipra tera
1 tk Sibul
1 tk Porgand
1 tk Sellerivars
1 spl Või
1 spl Oliiviõli
1 spl Värskelt pressitud sidruni mahl (või 0,5 dl valge vein)
1 spl Tomatipasta
100 ml Rõõsk koor 35%
Soovi korral tšillihelbed
Maitseroheline (petersell, murulauk või till)
Sool
Saia- või leivakrutoonid
Mõni krevett

Valmistamine

1. Tõsta krevetikestad ja -pead potti ning vala peale vesi. Lisa loorber ja pipraterad. Keeda madalal kuumusel kaane all 20–25 minutit. Nõruta tihedal sõelal. Krevetikestad on nüüd oma töö teinud, maitse leemesse andnud ning võid need saata teenitud puhkusele.

2. Leem vala potti tagasi. Haki sibul, lõika seller ja porgand õhukesteks seibideks. Kuumuta pannil või ja õli. Passeeri köögivilju keskmisel kuumusel, samal ajal segades, kuni need saavad kerge kuldse tooni ja pehmenevad veidi. Köögivilju võib maitsestada ka näpuotsatäie tšillihelveste või pisukese safrani või ka mõlemaga. Mina lisan alati veidi tšillit. Mitte nii palju, et supp oleks terav, vaid õrnalt aimatavaks ärksuseks.

3. Vala köögiviljad potti krevetileeme sisse. Lisa sidrunimahl või vein. Keeda 5 minutit ilma kaaneta ja siis kaane all umbes 15 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Lisa nüüd tomatipasta. Varem pole seda mõtet teha, sest tomat aeglustab köögiviljade pehmenemist. Püreesta supp blenderis või saumikseriga. Mida siidisem tulemus, seda parem.

4. Vala supp potti tagasi, lisa koor ja vispelda läbi. Lase hetkeks keema tõusta. Maitse ja kui tunned, et on tarvis lisada veidi soolasust, siis tee seda. Serveerimisel tõsta kuum leem taldrikutesse. Lisa igasse taldrikusse maitserohelist, krutoonid ja terve krevett. Tõeline nauding.

HEA TEADA!

Et krevetikesti on supile korraliku maitse andmiseks tarvis üsna palju, soovitan söömisest üle jäänud kestasid varuda ajapikku, tõstes need alati pärast krevetisöömist jupikaupa sügavkülma. Kui krevetikestasid on koos 250–300 g jagu, saabki keeta maitserikka puljongi.