Õuna-iiriskringel
Küpsetised
7. november 2016, 06:53

Õuna-iirisekringel

Koostisosad
PÄRMITAINAS
6 dl Piim
9 dl Nisujahu
40 g Pärm
0.5 tl Sool
1 spl Suhkur
1 spl Või
KRINGEL
2 tk Suur õun
200 g Iiriskommid
3 spl Suhkur
2 tl Kaneel

Valmistamine

Pärmitainas

1. Soojenda piim käesoojaks, lisa sulatatud või ja sool. Hõõru pärm suhkruga vedelaks, kalla piimasegu hulka ja sega kõik läbi.

2. Nüüd lisa kolmes osas jahu. Esimesed kaks osa sega tainasse korraga ja viimast osa hakka lisama vähehaaval, pärast iga lisamist läbi segades.

3. Tähelepanu – võib juhtuda, et tervet retseptis antud jahukogust ei lähe tarvis. Tainas on õige, kui see on pehme ja lööb sõtkudes käte küljest lahti.

4. Kui tainas valmis, puista sellele veidi jahu ja silu ühtlaseks. Kata kauss rätiga ja tõsta sooja kohta 45–50 minutiks kerkima.

Kringel

1. Taina kerkimise ajal lõika õunad väikesteks tükkideks, sega suhkru ja kaneeliga ning lase tunnike seista. Kalla vedelik õunte pealt ära.

2. Rulli tainas ristkülikukujuliseks ja lõika kolmeks võrdseks ribaks. Iga riba keskele pane õunatükid ja hakitud iiriskommid. Pigista iga tainariba servad pealt kinni. Keera ribad nii, et kinnituskoht jääks allapoole ja punu ribadest palmik.

3. Tõsta palmik plaadile, määri munaga ja lase kerkida 10 minutit.

4. Küpseta 200–220 kraadi juures 30 minutit, kuni kringel on pealt kuldne.

5. Ahjust võetud kringel määri sulavõiga, kata rätiga ja lase 30 minutit seista.