Kahekordne plaadipavlova röstitud ploomidegaFoto: Britt Paju
Nädala kook
12. september 2016, 03:42

Kahekordne plaadipavlova röstitud ploomidega

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
BESEE
10 tk Muna
450 g Suhkur
1 spl Veiniäädikas
1 spl Maisitärklis
KATE
12 tk Ploom
2 spl Mesi
2 tl Vanilliekstrakt
2 tl Roosivesi (soovi korral)
4 dl Rõõsk koor 35%
200 g Toasoe toorjuust
2 spl Suhkur
Röstitud mandlilaastud

Valmistamine

1. Vahusta toasoojad munavalged ja lisa viies-kuues osas suhkur, mikseriga vahustades ja oodates, kuni eelmine suhkrusorts on lahustunud. Valmis vaht peab olema tugev ja läikiv ning vahustamine võib aega võtta isegi üle kümne minuti. Sega kokku tärklis ja äädikas ning lisa need munavahule, korraks veel vahustades.

2. Lase ahjul kuumeneda 150 kraadini. Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ning vala peale munavaht. Aja see spaatli või lusikaga hoolega mööda panni laiali. Pane beseesegu ahju ja keera kuumus 120 kraadini.

3. Küpseta 1 tund ja 20 minutit. Seejärel keera kuumus maha ja lase beseel veel 10 minutit ahjus seista. Lõpuks paota ahjuust ja lase koogil nii vähemalt tund aega või üle öö jahtuda.

4. Lao ploomid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile, lõikepind ülalpool. Nirista peale mett, 1 tl vanilliekstrakti ja soovi korral roosivett. Küpseta 170kraadises ahjus u 20 minutit, kuni ploomid on pehmed, kuid hoiavad siiski veel endist vormi. Lase jahtuda.

5. Vahusta vahukoor suhkruga, sega hulka pehme toorjuust ja 1 tl

vanilliekstrakti.

6. Keera jahtunud pavlova ringi ja eemalda ettevaatlikult paber. Lõika besee pooleks ja tõsta üks pool, krõbe pind allpool, vaagnale. Kata poolega vahukoorekogusest ja lao peale pooled ploomidest. Pane sellele teine beseepool, kuid seekord jäta krõbe osa peale. Kata ka see vahukoorega, säti peale ploomipoolikud ja puista üle röstitud mandlilaastudega. Nirista koogile pannile jäänud ploomivedelikku ja serveeri kohe.

HEA TEADA!

Kergemaks vahustamiseks võid suhkru esmalt köögikombaini lõikurmehhanismiga peenemaks jahvatada. Võid kooki serveerida ka plaadisuuruselt, vahukooresegu ja röstploomidega kaetult, eriti kui tegu on suurema seltskonnaga.