Filet mignonFoto: Krõõt Tarkmeel
Veiseliha retseptid
29. august 2016, 05:26

Filet mignon

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
Veise sisefilee
Meat tenderiser’i maitseaine ehk lihapehmendaja
Oliiviõli
Jahvatatud must pipar
Toorjuust
Või 82%
Rosmariin

Valmistamine

1. Kuivata liha köögipaberiga. Eemalda kelmed ning silu liha piklikuks, et kiud oleksid paralleelselt. Lõika ära peenemad otsad, et tekiks piklik “toru”. Lõika ristikiudu liha laiemast otsast ots ära, aseta kõrvale ning hakka edasi lõikama 2 cm paksuseid tükke, ikka ristikiudu. Kõrvale tõstetud tükid lõika väikesteks kuubikuteks, millest saab teha lõunase salati või eelroa, praadides neid kiirelt pannil võis umbes minuti. Liha ei pea täiesti läbi küpsetama, kuna see küpseb veel pannilt võetuna veidi edasi ja jääb niiviisi mõnusalt mahlane.

2. Otsi väike plastmasskarbike, kata karbi põhi oliiviõliga ning raputa pipart, nii et põhi oleks peaaegu must, aga mitte päris. Raputa peale meat tenderiser’it ning aseta lihatükid üksteisega tihedalt kõrvuti, et liha hoiaks püstist struktuuri. Peale nirista oliiviõli ja maitsesta veel pipra ja tenderiser’iga. Sulge karp ning aseta 10–15 minutiks sügavkülma.

3. Kuumuta pann suitsemiseni, vala pannile õli ning lase sellel veidi kuumeneda. Pane pannile liha, kuid mitte liiga palju tükke korraga, ning prae ühelt poolt 3–5 minutit, oleneb liha suurusest. Lisa enne liha keeramist pannile tükike võid ja soovi korral rosmariini. Küpseta veel minut. Liha küpsusastet saad kontrollida näpuga liha vedrutades. Võrrelda saad omal käel: pöidla ja nimetissõrme vaheline tunnetus on rare; pöidla all, üleminekul labakäeks medium ning randme lähedal well done. Serveeri Lafresca toorjuustuga ja tulemus on mega.