Maasika-sidrunišarlottFoto: Hanna Odras
Prantsuse köök
11. juuli 2016, 05:49

Maasika-sidrunišarlott

Suvine pidulik tort on tõeline ood maasikatele, värske ja sidrunine, tehtud vahelduseks küpsiste, mitte rullbiskviidiga.

Koostisosad
300 g Savoiardi ehk Ladyfingersi küpsised
4 dl Suhkur
1 dl Vesi
2 tk Sidrun
10 tk Želatiinileht (ehk 180g)
3 spl Limoncello liköör
350 g Kreemjas kohupiim
600 ml Rõõsk koor 35%
1.3 kg Maasikad

Valmistamine

1. Niisutussiirupiks lase kastrulis keema tõusta 1 dl vett ja 1 dl suhkrut, võta kohe tulelt, kui suhkur on sulanud, lisa 0,5 sidruni mahl ja jäta vedelik oma aega ootama. Pane želatiinilehed vähese külma veega paisuma.

2. Vooderda 24 cm lahtikäiva koogivormi serv tihedalt Savoiardi küpsistega. Lao ka vormi põhja küpsised, nii et põhi oleks täiesti kaetud. Nüüd nirista põhjaküpsised niisutussiirupiga üle.

3. Riivi suurde kaussi mõlema sidruni koored ja pigista välja ühe sidruni mahl. Lisa sidruniliköör, kohupiim ja ülejäänud 3 dl suhkrut, sega läbi. Vahusta 35% koor.

4. Pigista želatiinilehtedest üleliigne vesi ja sulata lehed madalal kuumusel pidevalt segades allesjäänud vedelikus. Kalla kohe peene joana pidevalt segades kohupiimasegusse. Sega kohe juurde ka vahustatud koor.

5. Lõika 500 g maasikad pooleks ja kata nendega koogi põhi. Peale tõsta pool kohupiimavahust ja tasanda lusikaga pind. Nüüd lao jälle kiht maasikapoolikuid ja kata teise osa kohupiimavahuga. Tasanda jälle koogi pind ja aseta kook ööseks külma. Serveerimiseks lõika 800 g maasikaid pooleks või neljaks ja kuhja rikkalikult koogile.