Pidulik neitsiheeringas näkileivapudemetegaFoto: Meeli Küttim
Kalatoitude retseptid
13. juuni 2016, 05:07

Pidulik neitsiheeringas näkileivapudemetega

Eestlaste pidulaualt ei puudu aasta lühimal ööl heeringas. Kui matjes-heeringat ehk Eesti moodi neitsiheeringat – veel mitte suguküps heeringalaps –, kätte ei saa, tasuks poest otsida naturaalset heeringafileed või selle puudumisel hoopiski nn tünnikala, mida küll ise fileerima peab.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
300 g Heeringafilee
1 punt Murulauk
1 punt Till
1 tk Rabarberivars
2 dl Crème fraîche või Smetana
2 tl Prantsuse sinep
Must pipar
Sool
Suhkur
NÄKILEIVAPURU
3 tk Näkileiva viil
25 g Või
MARINEERITUD PUNANE SIBUL
1 tk Punane sibul
Sool
2 spl Šampanjaäädikas

Valmistamine

1. Lõika heeringas parajateks tükkideks. Haki murulauk ja till peeneks, haki ka rabarber pisikesteks kuubikuteks.

2. Sega murulauk, till ja rabarber Smetana ja sinepiga, lisa hulka heeringatükid, maitsesta värskelt jahvatatud pipraga, vajadusel lisa pisut soola ja suhkrut. Hoia järgmise päevani külmkapis.

3. Peenesta näkileivad väikesteks tükkideks, kuumuta pannil või ja küpseta tükikesi segades mõni minut. Lase majapidamispaberil jahtuda.

4. Enne serveerimist koori ja viiluta punane sibul imeõhukeselt, pane kaussi, maitsesta näpuotsa soola ja šampanjaäädikaga.

5. Jaga näkileivapuru ja heeringas serveerimisklaasidesse, kaunista sibulaga ja tilguta peale pisut sibulamarinaadi.