Haugi- ja lutsupirukadFoto: Tuuli Mathisen
Kalatoitude retseptid
9. mai 2016, 04:36

Haugi- ja lutsupirukad

Koostisosad
TAINAS
250 ml Piim
50 g Presspärm või kuivpärm (1 pk)
8 dl Nisujhau
1 spl Suhkur
0.5 tl Sool
100 g Või
2 tk Muna
TÄIDIS 1
2 tk Peeneks hakitud sibul
50 g Suitsupeekon
300 g Haugiflee
2 tk Keedetud muna
Hakitud värske till
Sool
Must pipar
100 g Hapukoor
Praadimiseks õli
Seesamiseemned
TÄIDIS 2
Lutsumaks
Loorber
Sool
Vürts
Hakitud muna
Hautatud sibul
Roheline sibul
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Tõsta kõik taina koostisained enne valmistamist toasooja. Lahusta käesoojas piimas presspärm. Kui kasutad kuivpärmi, siis sega see jahuga. Lisa piimale jahu, suhkur, sool, sulatatud ja jahutatud või ning munad. Sõtku, kuni moodustub ühtlane läikiv tainas, mis lööb kausi ja käte küljest lahti. Raputa tainale veidi jahu, vormi palliks, kata kilega ja jäta vähemalt 1,5 tunniks külmkappi. Seejärel rulli jahusel pinnal laiali ning lõika 10 cm läbimõõduga rattad.

2. Haugipirukaks haki sibul ja prae keskmisel kuumusel klaasjaks. Lisa tükeldatud suitsupeekon ja kuumuta läbi. Purusta köögikombainis või noaga tükeldades haugifilee. Haki keedetud munad peeneks. Sega omavahel kokku sibula-peekonisegu, peenestatud haugifilee, muna, hakitud till ning hapukoor. Maitsesta soola ja pipraga.

3. Aseta iga tainaratta keskele korralik supilusikatäis haugitäidist ja vajuta piruka servad hoolikalt kinni. Igaks juhuks võid piruka ääri vee või munaga niisutada.

3. Aseta pirukad ahjuplaadile, määri pealt munavalgega, puista peale seesamiseemneid ning küpseta 180–200-kraadises ahjus kuldpruuniks.

4. Lutsumaksa prae pannil võis või keeda loorberi, soola ja vürtsiteradega maitsestatud vees umbes 5 minutit. Täpne aeg sõltub maksa suurusest. Haki maks ja sega sama koguse keedetud ja tükeldatud muna, hautatud sibula ja rohelise hakitud sibulaga. Maitsesta soola ja pipraga. Võid lisada ka hapukoort.