Kiudainerikkad toidud

Vaarikakattega kohupiima-moonikook 

Britt Paju, 11. aprill 2016 04:48
Vaarikakattega kohupiimamoonikookFoto: Britt Paju

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
PÖHI
4 dl Nisujahu
4 spl Suhkur
100 g Külm tükeldatud või
1 tk Munakollane
2 spl Külm vesi
TÄIDIS
4 tk Muna
200 g Suhkur
500 g Pagarikohupiim või maitsestamata kohupiimakreem
200 g Hapukoor
Värskelt riivitud sidruni koor
1 spl Nisujahu või maisitärklis
100 g Mooniseemned
1 spl Viin või rumm
KATE
300 g Külmutatud vaarikad
400 ml Sõstra- või jõhvikamahl
20 g Želatiin (2spl)

Valmistamine

1. Sega köögikombainis või haki kokku tainas, kuni moodustub ühtlane mass. Keera see toidukilesse ja aseta pooleks tunniks külmkappi.

2. Vahusta üks muna koos 2 sl suhkruga kõvaks vahuks, lisa mooniseemned ja alkohol ning sega läbi. Teises kausis klopi kokku ülejäänud munad ja suhkur, lisa kohupiim, hapukoor, tärklis ja sidrunikoor.

3. Rulli tainas 0,5 cm paksuseks ja kata sellega u 24 x 35 mõõdus ahjuvorm. Vala moonisegu põhjale ja selle peale ettevaatlikult kohupiimatäidis. Kui soovid aga ühtlaselt moonitäpilist sisu, sega täidised enne omavahel.

4. Küpseta 180kraadises ahjus u 25 minutit, kuni kohupiimasegu on tahenenud.

5. Jahtunud koogile valmista kate. Pane želatiin 1 dl mahlaga 5 minutiks paisuma ja sulata seejärel segades veevannis. Sega ettevaatlikult ülejäänud mahlaga ja lase külmikus u 15 minutit seista, kuni vedelik hakkab esimesi tardumise märke ilmutama.

6. Vala koogile külmunud marjad ja kata vedela tarretisega. Lase külmikus tunni-paari jooksul lõpuni tarduda.

HEA TEADA!

Tarretise asemel võid kasutada ka marjakastet – selleks sulata marjad ja püreesta need koos sortsu sidrunimahla ja u 4 sl suhkruga. Pressi läbi peene sõela ja paku koogi kõrvale.