Väikesed maksapirukadFoto: Jüri Seljamaa
Küpsetised
22. veebruar 2016, 06:40

Väikesed maksapirukad

Maksapirukad on väga maitsvad ja kindlasti ka laste lemmikud. Samuti head piknikukorvi pista või niisama nädalalõpul küpsetada ning nautida. Maks on pealegi kasulik, ning piruka seest ei saa paljud lapsed arugi, et see pole liha, mis suhu satub. Proovitud ja tõestatud!

Kogus: viiele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
PÄRMITAINAS
600 g Nisujahu
1 tl Sool
0.5 spl Suhkur
30 g Presspärm
2 dl Piim
2 dl Vesi
50 g Või
TÄIDIS
300 g Veisemaks
1 tk Sibul
100 g Suitsuliha (kuivsoolatud või maasuitsu)
2 spl Või praadimiseks
2 dl Rõõsk- või kohvikoor
1 tk Muna
1 dl Puljong
Sool
Must pipar
Muna määrimiseks

Valmistamine

1. Valmista tainas. Sega nisujahu hulka sool jasuhkur. Lahusta pärm käesoojas vee ja piima segus ning lisa jahule. Sega ja alusta sõtkumist. Lisa sulatatud ja jahutatud või ning sõtku, kuni tainas on ühtlane ja lööb käte küljest lahti. Vajaduse korral lisa pisut jahu. Kata tainakauss rätikuga ning jäta tunniks sooja kohta kerkima. Poole kerkimise peal vajuta tainas käega uuesti alla.

2. Täidist tehes lõika veisemaks väikesteks tükkideks. Haki sibul ja suitsupeekon hästi peeneks. Prae maks kuumal pannil kiiresti või sees läbi ning hauta, kuni verd enam ei eraldu. Ära üle küpseta, muidu muutub maks teraliseks. Tõsta maks rasvaine seest välja. Kuumuta pann uuesti ning hauta sibulat, kuni see on klaasjas, siis lisa ka suitsulihahake. Aja maks läbi hakklihamasina (võib ka 2 korda) ning sega sibulasuitsulihaga kokku. Lisa muna, koor ning veidi puljongit. Maitsesta soola ja pipraga, segu peaks jääma pisut

soolakas. Sega kõik korralikult läbi, nii et täidis oleks mõnusalt mahlane.

3. Rulli tainas lahti ning vormi väikesed pirukad, igasse pane 1 sl täidist. Määri pirukad enne ahjupanekut pealt munaga ning küpseta 200kraadises eelkuumutatud ahjus 15 minutit.