Pizza Margherita ehk Tomati-juustupitsa
Itaalia köök
29. veebruar 2016, 05:29

Pizza Margherita ehk tomati-juustupitsa

Pitsa sobib väikesteks viiludeks lõigatuna ka aperitiivisuupisteks. Pakun teile siin klassikalise Pizza Margherita retsepti. Kõige olulisem on pitsapõhi, sest ükskõik millist katet kasutate, jääb põhi ikka samaks. Samuti on vaja head oliiviõli, mida valada pitsale vahetult enne serveerimist, nagu tehakse vanades Napoli pitsarestoranides. Mõned peavad seda traditsiooni lausa koomiliseks – õlikann tõstetakse pea meetri kõrgusele pitsa kohale ja siis valab pitsameister ülivilunud liigutusega pitsale veel ringi oliiviõli, seejuures tilkagi õli maha ajamata.

Koostisosad
TAINAS
600 ml Soe vesi
20 g Sool
12 g Värske pärm
1 kg Nisujahu
2 tl Suhkur
3 spl Oliiviõli
PEALE
700 ml Tomatipasta
700 g Mozzarella
10 tk Basiilikuleht
Oliiviõli
Sool

Valmistamine

4 30-sentimeetrise läbimõõduga pitsat

1. Pane jahu lauale kuhja. Lahusta pärm ja suhkur 150 ml soojas vees, sega hoolega ning vala jahukuhja keskele tehtud õõnsusse. Sõtku, kuni saad ühtlase taina.

2. Lahusta sool 150 ml soojas vees ja lisa tainale. Sõtku ja lisa osade kaupa ülejäänud vesi ja oliiviõli, vajadusel lisa veel jahu, kuni saad pehme taina, mis ei jää käte külge kinni. Vormi suur tainapall ja pane jahuga ülepuistatud kaussi. Kata köögirätikuga ja pane ööpäevaks külmkappi seisma (umbes 4 plusskraadi juurde).

3. Vormi tainast 4 palli ja siis vormi need pitsapõhjadeks, nii et keskmise osa paksus on maksimaalselt 0,5 cm ja äärte paksus 2 cm.

4. Sega tomatipasta 7 sl oliiviõli ja soolaga ning määri pitsapõhjadele. Puista peale basiilik ja riivitud või viiludeks lõigatud mozzarella ning pane eelkuumutatud ahju.

5. Küpseta pitsat puuahjus umbes 400° juures 1,5 minutit, elektriahjus 250° kraadi juures 15 minutit. Vala ahjuplaadile oliiviõli, et pitsapõhi ei jääks plaadile kinni. Pärast ahjust võtmist kalla pitsale peale tiir oliiviõli ja serveeri kohe!