Jaheruug ehk kruupidega sültFoto: Tuuli Mathisen
Lihatoidu retseptid
15. veebruar 2016, 04:13

Jaheruug ehk kruupidega sült

Selle vahva nimega roa juured viivad Lõuna-Eesti kanti ning lahti seletatuna ei ole see midagi muud kui korralik sült, kuhu on lisatud odrakruupe.

Koostisosad
1 kg Seajalad, seapea vm süldiliha
700 g Vasikaliha (võivad olla ka lihasemad kondid)
4 l Vesi
2 tk Koorega sibul
1 tk Porgand
2 tk Loorberileht
Petersellivarred
Seller
10 tk Vürtsitera
Must pipar
Sool
2 dl Soolases vees pehmeks keedetud kruubid, sõelal nõrutatud ja külma veega läbi loputatud

Valmistamine

1. Pese liha külma vee all, vajadusel lõika tükid väiksemaks ja pane külma veega keema. Vett peab olema nii palju, et see liha katab. Riisu vaht.

2. Lisa maitsejuurikad, vürtsid, sool ja sibulad (koos koorega) ja lase hästi vaiksel tulel keeda umbes 2 tundi, kuni liha kontidelt lahti lööb.

3. Tõsta liha välja, tükelda väikesteks tükkideks. Kurna vedelik läbi sõela. Kuumuta tükeldatud liha ja leem uuesti kuni keemiseni. Maitsesta lõplikult. Kuum sült peaks maitsema nagu veidi ülesoolatud supp, sest jahtudes tõmbub soola maitse tagasi ja sült jääb liiga mage.

4. Niisuta kausid külma veega, tõsta kausi põhja soovitud kogus keedetud kruupe, nende peale kalla süldisegu. Soovi korral võid kruupe veel lihakihile lisaks tõsta. Kalla peale piisavalt vedelikku ja lase külmas hanguda.

5. Väljakallutamiseks tõmba süldi ääred kausi servast noaga lahti või aseta kauss korraks sooja vette. Kalluta järsu raputusega sült