Mandariini-mandlikookFoto: Tuuli Mathisen
Kiudainerikkad toidud
21. detsember 2015, 04:12

Mandariini-mandlikook

Mandariini-mandlikook on fenomen. Jahuvaba, külluslik, kuid vähemagus. Kergelt mõrkjas mandariin ja tume šokolaad hoiavad magusa maitse ilusas tasakaalus. Kes mõru maitset kardab, võib pooled mandariinid pärast keetmist ja enne püreestamist ära koorida. Nii tuleb maitse mahedam.

Koostisosad
4 tk Suur mandariin
5 tk Suurem kollane muna
2 dl Suhkur
200 g Mandlijahu
1 tl Küpsetuspulber
150 g Tume, vähemalt 70% kakaosisaldusega šokolaad

Valmistamine

1. Kalla mandariinidele külm vesi ning tõsta pliidile. Keeda vaiksel kuumusel 2 tundi. Tõsta mandariinid veest välja ja lase jahtuda. Lõika ristipidi pooleks ning eemalda seemned. Purusta köögikombainis koos koortega ühtlase massi tekkimiseni.

2. Vahusta munad, lisa suhkur ja jätka vahustamist. Sega mandlijahu küpsetuspulbriga ning lisa muna suhkrumassile. Viimasena lisa mandariinimass. Kalla segu õliga määritud lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga vormi ning küpseta 180-kraadises ahjus umbes 1 tund. Küpsusastet kontrolli tikuga, kuna küpsetusaeg võib olla ka veidi lühem. Kui kook kipub liiga pruunistuma, alanda veidi kuumust või aseta foolium koogile juba varem.

3. Tõsta ahjust välja ning lase jahtuda. Šokolaadikatte jaoks sulata veevannil šokolaad ning kalla koogile. Kook on parim järgmisel päeval ning säilib mahlasena õhukindlas karbis mitu päeva.